čtvrtek 8. prosince 2016

Druhý adventní víkend ve společnosti Charlese Dickense: Vánoční koleda, příběh o naději a příčinách lidské zatvrzelosti

"Jednou, bylo to zrovna na Štědrý den, nejlepší den z celého roku, seděl starý Skruž v kanceláři a pracoval. Bylo studené, nevlídné a mlhavé počasí. Slyšel, jak lidé venku na dvoře přešlapují zimou, viděl, jak si mnou ruce, jen aby se trochu zahřáli. Hodiny na věži právě odbily třetí, a už se začalo stmívat. Ale co to povídám, stmívat! Vždyť nebylo světlo ani ve dne, jen světlo svícnů z oken kanceláří barvilo rudými skvrnami hustý, nahnědlý vzduch. Mlha se drala a vnikala každou skulinkou dovnitř, a byla tak hustá, že londýnské domy vypadaly jen jako své pouhé stíny. Kdo viděl ten zčernalý mrak, valící se a halící všechno kolem, mohl si málem myslet, že příroda vaří mlhu někde docela blízko."

Originální název: A Christmas Carol
Žánr: Beletrie, Populární literatura, pro čtenáře od 12 let
Autor: Charles Dickens

zdroj: www.google.com/images

Překlad: Jan Váňa
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 112
Rok vydání: 2016, vydání originálu 1843
Anotace:
Proslulý příběh o starém lakomci, obchodníkovi Ebenezerovi Skružovi, kterému duchové ukážou svět chudých, a změní tak jeho smyšlení. Příběh vypráví o hamižném obchodníkovi, který má rád jen svoje peníze a ani o Vánocích neumí být a nechce být štědrý. Miluje jen jedno, a to jsou peníze! Hromadí je, škudlí, kde se dá. To se má však brzy změnit. Ve vidině ho navštíví jeho zemřelý společník Jakub Marley. Tajemným hlasem mu prozradí, že se mu zjeví na Štedrý den tři duchové, kteří mu mají pomoci stát se lepším člověkem, pokud on sám bude chtít. Ke Skružovi skutečně postupně přijdou záhadní návštěvníci - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc. Návštěva připomene lakomci jeho dětství, zavedou ho do chudé rodiny jeho písaře a ukážou mu, jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec se svými děti. Poslední duch odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost ... Zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu.

Vánoční koleda: o čem je?
zdroj: www.google.com/images


Vánoční koleda je povídka od anglického spisovatele Charlese Dickense o lakomém, chladném až necitelném a mrzoutském Ebenezeru Skružovi a jeho nápravě poté, co ho navštíví duchové o Štědrém večeru. Kniha byla poprvé vadána 19. prosince roku 1843, takže sami musíte uznat, že se nám do rukou dostává velice staré dílo, které se těší velké oblibě, hlavně o Vánocích. Prvně vyšla s ilustracemi Johna Leeche a setkala se, jak už to bývá, s úspěchem a oslavou ze stran kritiků, samozřejmě se našli mezi nimi i tací, kteří neoplývali nadšením.

Z historického pohledu byl příběh vnímán jako obžaloba industriálního kapitalismu v 19. století a jako vrácení hodnoty svátkům a veselí ve Velké Británii a Americe po období pochmurnosti, strachu a útlaku. Jak už jsem psala výše, povídka Vánoční koleda byla a je stále populární a tak se dočkala i své filmové, operní , baletní a muzikálové adaptace.

Inspirační zdroje oblíbené povídky

Více co vedlo Dickense k napsání Vánoční koledy? Bohužel inspirace k napsání povídky vycházela z hluboce ponižující zkušenosti samotného Charlese z dětství. Celý svůj život autor oplýval sympatiemi k chudým, a to zejména k dětem (zde můžete vidět návaznost na knihu Oliver Twist) a jako inspirační zdroj mu posloužili příběhy Washingtona Irvinga o tradičních anglických Vánocích. Oproti předchozím literární tvůrcům se Dickens věnoval, nikoli zidealizované oslavě vánočních svátků, které představovali blahobyt, radost, plné talíře jídla a pestrost dárků, ale právě své vizi svátků, tak jak ve skutečnosti probíhali očima "skutečné" veřejnosti, která tvořila 90% obyvatelstva.

zdroj: www.google.com/images
Jelikož si Dickens prošel propadem v sociálním žebříčku, od zatčení a uvěznění jeho otce kvůli dluhům, práci v továrně, přestěhování do nocležny, opuštění školy až po zastavení sbírky knih, musely se životní zkušenosti nedílně objevit i v jeho tvorbě. Byl mladý, frustrovaný a psychicky nevyrovnaný, stal se svědkem sociální nespravedlnosti a chudoby. Možná právě z toho důvodu se snažil na vánoční svátky pohlížet jako na zdroj obnovení sociální harmonie a pohody, které se v moderním - kapitalistickém světě ztratily, nebo byly potlačeny.

Historie prvních písmenek

Světlo světa spatřila první písmenka povídky Vánoční koleda v říjnu 1843, byla dokončena za necelých šest týdnu. Knihu vydal na vlastní náklady, což byl velice riskantní krok, myslel si, že pokud se takto rozhodne vydělá mu kniha více peněz, které nezbytně potřeboval. Původní knihu vydalo nakladatelství Chapman and Hall v polovině listopadu 1843, svázána byla v černém obalu se zlatou ořízkou stránek. Kniha byla ilustrována čtyři velice nákladními, rukou malovanými rytinami Johna Leeche. Zajímavostí je, že prvních 6 tisíc kopií knihy se prodalo za cenu 5 šilinků hned na Štědrý večer. Stala se pro Dickense novým startovním žebříčkem v jeho upadající spisovatelské kariéře.

Pohádka nebo prozření?

Když se podívám na sumarizaci Dickensova života výše musím se, chtě nechtě, zamyslet nad otázkou zda je Vánoční koleda pohádkou nebo se jedné o prozření a obraz soudobé společnosti? Bezesporu zde najdeme pohádkové motivy, jako jsou duchové, magické číslo 3 a samozřejmě tajemné, magické prostředí. Ale opravdu povídka vypráví o magickém čase Vánoc, kdy se mají všichni rádi, všude je "bohatství" a lidé dostávají dárky? Nebo se jedná o sociální povídku zaměřenou na lidské drama s cílem ukázat a hlavně prozřít, že i když jsou Vánoce krásné svátky, tak ty svátky dělají samotní lidé. Kouzlo Vánoc se nevzalo z čista jasna, ale ochota, milé tváře, vstřícnost, pokora, snaha pomáhat, trávit tento jedinečný čas s blízkými a snažit se být užitečný, to je to pravé koření štědrých Vánoc.
zdroj: www.google.com/images

I když se to teď zdá nepravděpodobné, z každého z nás se může stát hamižný a otravný Skruž. Je jen naše volba jak se k životu postavíme, zda se vydáme vpravo po uhlazené a krásně rovné cestě a stane se z nás zlý, malicherný a závistivý člověk a nebo se otočíme vlevo, kde uvidíme cestu trnitou, s výmoly, plnou nástrah, zatáček a temných zákoutí. Mějte na paměti, že právě tato cesta z nás děla ty dobré osůbky, kterými se snažíme celý život stát. A přece trocha té námahy za krásný a spokojený život stojí ne? Posuďte sami a nechte se inspirovat příběhem Vánoční  koledy.

Žádné komentáře: