čtvrtek 7. prosince 2017

Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte

"Pokud necháte mysl kroužit kolem otázky a nebudete se příliš usilovně snažit najít řešení, odpověď se objeví sama." 

(s. 48)


Předvánoční čas je plný shonu, starostí o dárky, nervů v práci, protože všichni všechno musejí mít hotové ještě před koncem roku. Pro studenty vánoční svátky mohou znamenat dobu učení na lednové zkoušky. A právě proto, a nejen proto, bychom měli prostě zpomalit a vnímat. Možná nám pak budou všechny problémy připadat malicherné a možná si uvědomíte, že existuje v životě něco důležitějšího. I toto Vás může naučit kniha Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte. Takže se zhluboka nadechněte a prostě na chvíli zpomalte. I třeba i jen proto, abyste si mohli přečíst tento článek.

Autorem knihy Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte je Haemin Sunim a ve své knize poskládal nahromaděné letité zkušenosti s prací s lidmi a názorné příklady ze skutečného života. Moudra čerpá především z budhistického učení a nauce o šťastném životě a bytí. Kniha vyšla poprvé v Jižní Koreji v roce 2012 a autorovi se začalo přezdívat "rádce, který uzdravuje". Některý skeptista může ohrnovat nos nad knihami, které najdeme v regálu označovaném jako esoterika. Domnívám se však, že to pro tuto knihu tak úplně neplatí.

Kniha je rozdělena do osmi kapitol a různých aspektů života. Hned název první kapitoly vyvolává úsměv - Odpočinek. Kdo by nemiloval odpočinek, že ano? Mezi stránkami najdeme také barevné ilustrace od umělce Youngcheol Lee. Ilustrace jsou vedené ke každé kapitole a jsou velmi živé, barevné a hlubokomyslné.



Na takovéto knihy je vždy těžké psát recenze. Nejedná se totiž o jednotný příběh, ale tisíc kousků různých událostí a poučení z nich či vyvarování se jich. Také obsahuje hodnotné rady. Například jak zvládat stresující věci a neprokrastinovat. Tuto knihu nelze číst v jednom kuse. I sám autor doporučuje číst kapitolu, dát si na čas, zpracovat to téma a zamyslet se nad vlastním příběhem.  

Styl psaní autora je formou "promlouvání ke čtenáři". Při čtení tak máte pocit, že to autor říká právě Vám a je zaměřený na vaši osobu. Pokládá otázky, pracuje s podvědomím čtenáře a vyzývá ho k domyšlení kontextu. Zároveň se také snaží motivovat čtenáře k činům. Na konci každé kapitoly je jakési ponaučení či spíše katarze ve formě uvědomění si vlastního života a podobností s tím, co Haemin Sunim píše. 

"Milujte sami sebe navzdory svým nedokonalostem. [...] Pohlaďte čas od času své srdce a řekněte sami sobě: "Miluji tě."

(s. 38)


Knihu bych doporučila především těm, kteří se potýkají se životními výzvami a vědí, co znamená být jednou dole a jednou nahoře. Jistě ji mohou číst i mladiství, ale nemyslím, že by to na ně mělo hluboký dopad, pokud zrovna tento druh čtiva nevyhledávají. Cílem knihy je pomoci v tíživé životní situaci, či alespoň dopomoci k psychické rovnováze. 


Kniha je pozitivně naladěná a má za úkol člověka motivovat ve výzvách, které mu život přinese. Je určitě potřeba být na knihu správně naladění a najít si v ní to, co zrovna v danou chvíli potřebujete. Co musím velice pochválit je celkový vzhled knihy, který se prostě povedl.


Květinový přebal dodává klidný dojem, velikostně je kniha tak akorát vhodná i na cesty a na druhou stranu není zase tak úzká, aby ji měl člověk rychle přečtenou. Je to takový rádce do kabelky. Vnitřní desky jsou zelené, což je energické a pozitivní a kresby uvnitř knihy dodávají umělecký vzhled. Za mě tedy obálka jednoznačně geniální. 

Je čas Vánoc a obdarování svých nejbližších, pokud tedy ještě nemáte vhodný dárek a víte o někom, kdo by knihu ocenil, vřele doporučuji. 



Děkuji nakladatelství JOTA za poskytnutí knihy k recenzi


Knihu najdete zde


Žádné komentáře: