pondělí 12. prosince 2016

Čím udělat knihomolovi radost na Vánoce?

Vánoce se kvapem blíží a my jsme se rozhodly sepsat pár nápadů na to, jak chytře nadělit praktické dárky pro knihomola. A co víc, můžete si je zkusit vyrobit sami! Tedy alespoň některé z nich.

Říkáte si, že pro knihomola jsou dárky nejlehčí ze seznamu? Že koupíte knihu a je hotovo? No jo, ale jakou knihu by chtěl/a? Máte seznam toho, co už má v knihovně, aby nedošlo například k takovému faux pas, že by měl/a jednu knihu hned dvakrát? Víte, jaký je čtenářský vkus knihomola, kterého se chystáte obdarovat? Ne? Tak tady se zastavím a pokusím se vše uvést na pravou míru. Existuje mnoho vkusů, na filmy, seriály, oblečení a samozřejmě i na knihy. Takže pokud neznáte jeho či její vkus, oblíbený žánr, raději bych se do koupi náhodné knihy nepouštěla. 

Vybavení zázemí pro knihomola

Čím ho/ji ale jistě můžete potěšit, mimo koupě knihy, je klasické a nutné vybavení knihomola. Začneme od těch největších, které se prodávají a skončíme těmi menšími, které si spolu vyrobíme. Pokud byste chtěli být extra štědří, jistě by knihomola potěšilo místo, kam by se rád po dni práce schoulil s knihou a čajem. Já například mám takový svůj koutek, ve kterém je kulaté ratanové křeslo, elektrický krb, hebká deka a dostatečné množství polštářů. Takže si klidně vyberte cokoli z toho, například je hezké nechat potisknout povlak na polštář pěkným knižním citátem, nebo potah na křeslo se vzory písmen či novinových článků...


K četbě neodmyslitelně patří šálek dobrého čaje či kávy. Nechte se touto myšlenou inspirovat, protože každý správný knihomol si jistojistě ke knize vaří kotel čaje. Víte co je pro knihomola noční můrou? Bezpochyby to, když se začte do knihy a ztratí pojem o čase a vzápětí zjistí, že čaj je už úplně studený. Poté musíme absolvovat ten rituál znovu - zvednout se, jít si dát čaj ohřát nebo uvařit nový. Ale co dělat pro to, aby čaj vydržel co nejdéle teplý a udržel nás při smyslech, tedy bdělé?

Řešením by mohla být samoohřívací konvička na čaj či klasická keramická konvička s podstavcem na svíčku, která udrží tekutinu stále ohřátou. A jako bonus svíčka ještě navodí relaxační atmosféru. Pro knihomola jako dělané!

Dalším nápadem na dárek jsou tašky s knižním citátem či trička, které například najdete na stránkách www.martinus.cz

Na e-shopu Knižního vesmíru mě zaujaly právě tematické tašky a polštáře (viz obrázky).





Dostáváme se k těm menším a možná i více ceněným. A proč? Protože je může vyrobit každý s přístupem k jehle, niti a přebytečných látek a dobře, s alespoň trochou zručnosti či píle vytrvat a práci dokončit. Zapojte svou fantazii. Výsledkem bude originální a jedinečný dárek, u kterého se, a to Vás upozorňujeme předem, často navztekáte.

Tak se dáme do toho. Jak ušít vlastní obal na knihy či váček na čtečku a menší tiskoviny?

Co potřebujeme hned na začátek:


Látku (můžete koupit i v obchodě, nebo prohlédnout domácí zásoby, lze ušít i ze starých triček a jiného oblečení).


Já jsem našla doma staré prostěradlo, takže jsem zvolila jako ukázkový obal tuto látku. Asistoval mi u toho i kocour a dohlížel na celou výrobu.

Odpovídající barvu niti (nesmí se ale trhat), jehlu, křídu a špendlíky.

Nůžky a nakonec třeba nějaké zdobení (krajky, stužky, knoflíky, nášivky a jiné).

Jako poslední potřebujeme samozřejmě knihu, na kterou obal budeme moci šít. Pokud má kniha zvlášť přebal, jen dobře, snadno si podle něho můžete naměřit velikost. 

1) 

Naměříme si velikost obalu podle knihy, musíme počítat se hřbetem a tloušťkou knihy, dále nahoře i dole připočítat tak 5 cm na zahnutí na každé straně, po stranách tak 10 - 15 cm na zahnutí obalu. To nám určuje právě tloušťka knihy. Pokud máte originální přebal jako podklad, tak zde už strany na zahnutí jsou, proto je měření jednodušší.

Kraje si našpendlíme kousek od konce zahnuté látky. Posadíme si na látku knihu a klidně si ji vyzkoušíme zahnout a upravit do konečné podoby obalu.

2) 


Pokud nám měření sedí, ušijeme horní, dolní zahnuté okraje a levý okraj. Můžete zvolit šicí stroj. Kdo nemá, bude mu to trvat o něco déle, ale výsledek bude stejný. Jednoduchým stehem ušijete i v ruce.

Dalším krokem je levou stranu přehnout těch 10 - 15 cm podle typu knihy na záložku a sešít strany k sobě. 

Vyzkoušejte si zda se kniha vsune bez problému dovnitř.


3)

Třetím krokem je pravý okraj, přehneme jen na zarovnání a přidáme k němu krajku, či jiný komponent (stužku apod.). Přišpendlíme ke spodní části. Doprostřed umístíme ještě očko z gumičky či háček.

Takto zašijeme. Zkusíme navléct knihu do obalu a přehnout spodní vrstvu s krajkou nahoru.

4) 

Jako poslední přidáme knoflík či jiný komponent, který bude držet gumičku či háček. Lze například knoflík našít ještě na kytičku, výšivku či něco jiné. Viz konečný obrázek.

Na internetu naleznete různé videonávody na kytice ze stužek, které jsou elegantní a výroba jednoduchá.

Výsledný obal ještě přežehlíme přes jinou látku, aby neměl zmačkaný dojem.

S obaly si lze vyhrát a tohle je podle mě jeden z jednodušších možných druhů, samozřejmě ho lze udělat dvojitý a vycpat tvrdšími deskami, či našít nějaké složitější vzory nebo vlastní podpis. Fantazii se meze nekladou a klidně vymýšlejte jiné a nové verze.

Nakonec přikládám jiné druhy, které se mi zatím podařilo vytvořit a jak hezky se v nich knihy vyjímají. Nechte se inspirovat. Budu ráda, když zanecháte komentář či připomínku a hlavně pošlete foto a pochlubte se vlastní tvorbou. :)

Další druhy obalů domácí výroby.


Žádné komentáře: