úterý 21. listopadu 2017

Přidejte se k nám na Severské čtení

a kdy se to koná?


Tento týden se v Praze a v Brně konají Dny Severu a my, protože nejsme místní, se rozhodly připojit tak trochu jinak...a to sice netradičně z pohodlí domova. Jdete do toho s námi?

Na Sever budeme totiž cestovat skrze stránky knih
Připojte se k nám a najděte ve své knihovně knihu, jejíž příběh se odehrává na Severu nebo je napsaná od severského autora. Pro zjednodušení jsme vybrali náš úzký výběr, pro který nemusíme chodit daleko. Knihy totiž skrývá naše domácí knižní spižírna.

Hlavním letošním lákadlem Dnech Severu, především pro nás, je návštěva Siri Pettersen v Praze. Již tento pátek proběhne autogramiáda s touto severskou autorkou. Připomeňme si první díl série Havraní kruhy. Na začátku roku, kdy napadl sníh a přivítali jsme mrazivé počasí punčem či svařáčkem, jsme si daly závazek, že přečteme každá jednoho severského autora. Ódinovo dítě tenkrát sklidilo u nás velký úspěch a teď - na konci roku, jsme se dočkali velkolepého finále série. Již tento pátek nebudeme chybět na autogramiádě. 


S kým se tam uvidíme?

Tedy jednoznačně první náš tip patří právě Havraním kruhům. Konkrétně to jsou knihy Ódinovo dítě, Plíseň a Síla. Autorka spojila mystično severské mytologie s fantasy prvky a také zakomponovala do příběhu otázky moderní doby jako je emancipace žen či rasové nevraživosti. Knihy nejen, že jsou čtivé, ale hlavní hrdinku, která se vymyká tomu chumlu, si prostě zamilujete. Najdeme zde tajemství, tajemno, magii, lásku, dobrodružství a symboliku.
Kdo ještě váhá?

Jaké je vůbec skandinávské žití? Co na severu najdeme? O tom jste se mohli dočíst zde od Ájy a její cesty do Norska, která našemu blogu zajistila nový mrazivý vzhled. Země je to krásná na pohled ale tvrdá a drsná na povrchu. 

O tom drsném životě na severu věděla i Agnes. Její islandský příběh o touze a zradě si můžete přečíst z pera autorky Hannah Kentové. Agnes je odsouzena za vraždu, na smrt čeká v islandské vesničce, kde vyrůstala. V rodině farmáře ji zpočátku přijímají chladně a s odporem, ale kruté počasí je donutí úzce spolupracovat a bojovat o přežití. Tehdy začíná Agnes nacházet svůj hlas mezi obyvateli domu a my se dozvídáme její tragický příběh, který není vůbec takový, jak se mohl zdát.

Knihu, kterou využijete spíše při krátkých chvílích odpočinku, je Hygge. Je to tenká docela kraťoučká knížka, která skýtá tajemství šťastného života. Hygge je skandinávský způsob žití a vůbec se nevyznačuje žádnými konkrétními úkony. Hygge můžete prožívat při všem, co děláte s láskou a úsměvem. 


V neposlední řadě se vrátíme k Severské Mytologii. Knihu s tímto názvem napsal sice britský autor Neil Gaiman, ale ti, co ho už znají, se mohli přesvědčit, že píše fantastické příběhy. Můj oblíbený je zfilmovaný hvězdný prach. Tento autor a v českém překladu je to docela novinka, se věnuje severským pověstem o Ódinovi a Thórovu kladivu. Do knihy shrnul lidové pohádky s trochou nadsázky. Přebal knihy je nádherný. Dál jsem se zatím nedostala, ale doufejme, že například v tomto týdnu to změním. :) Více o knize si můžete přečíst zde.

Odhodlali jste se a začali jste číst sérii Milénium z pera "dokonalého" spisovatele Stiega Larssona? Určitě si pamatujete, jak mi daly tyto knížky zabrat, protože jsem na ně psala diplomovou práci. Jen ve zkratce přes 1800 stran za 22 dní! Více se dočtete v recenzi a popisu výzvy. Určitě jste si, ale už všimli, že se tato populární série dočkala dalšího, již pátého pokračování od Davida Lagercrantze. Pokračování nese název Muž, který hledal svůj stín. Opět se zde setkáváme s Lisbeth Salanderovou. Ta si odpykává trest v ženské věznici. Lisbeth navštíví Holger Palmgren a přinese jí "dobré" zprávy - obdržel dokumenty, které vrhají nové světlo na bezpráví, jenž na ní páchali celé dětství. A tak se Lisbeth spojí s Mikaelem Blomkvistem a začíná roztáčet kolotoč plný pátrání a nových důkazů. Jak tohle dopadne?

Jaké je Vaše cestování po Severu skrze knihy?
Pochlubte se. Pište si cestovatelský deník prostřednictvím nejzajímavějších pasáží knihy či citací. Podělíme se s Vámi zase o ten svůj.

Žádné komentáře: