úterý 7. listopadu 2017

Dárek z pravé lásky. Opravdu taková romantika ještě existuje?

Není to tak dlouho, co jsem hledala inspiraci na vánoční čtení. Poprvé jsem si na Vánoce vzpomněla začátkem října, když jsem procházela okolo stánku, kde si pravidelně kupuji kávu a měli dýňové latté. Ta vůně... Vánoce... musela jsem si nutně přečíst knížku podobnou titulu Sněží, sněží...


Pokud máte stejně jako já, rádi vánoční příběhy, filmy, speciální díly seriálů, pak se do této knížky určitě zamilujete jako já!

Kromě tématiky Vánoc se celkem ve dvanácti menších textových útvarech od nejlepších autorů soudobé young adult dozvídáte o životě mladých lidí, o jejich problémech, strastech, láskách i nechuti k samotným Vánocům. 

Kniha mě zaujala už na první pohled v knihkupectví. Vykukovala na mě v regálu ve své celé kráse - krásném slavnostním obalu s blýskavými zlatými nádechy. Nedala mi spát (smích). A co teprve když nakouknete dovnitř. Nečeká na vás "nepopsaná" masa tisíce stránek, ale krásně dekorované stránky, které zdobí růžovoučké lemování. Tomu se nedá odolat. Ano, možná je to až moc dívčí, ale za tu odvahu autorky a nakladatelů vytvořit něco takového dávám palec nahoru!


Jak napovídá název knihy jedná se o 12 povídek, které působí na čtenáře jako zimní polibek, tedy 12 polibků. Autoři v nich nešetří na fantazii, romantice, vánoční atmosféře, objevují se zde nečekané ( raději chápejte čekatelné) šťastné konce a nesmí chybět nespočet klišé.V knize není žádný ucelený příběh, celou knihu tedy spojuje tématika Vánoc. Najdeme zde zralé i méně zralé charaktery jednotlivých postav, mnoho skvělých nápadů a vtipných příhod. A troufám si tvrdit, že některé povídky by stály za to dotáhnout do konce a věnovat jim samostatnou knihu. Kniha vás chytí za srdce, budete se smát od ucha k uchu, ale zároveň i plakat nad nepřízní osudu. Ale nebojte se, na konci každého tunelu je světlo - vánoční světlo naděje a pokory.

Velikou zvláštnost knihy vidím v jejím žánrovém rozložení. Najdete zde od všeho něco. Objevují se zde klasické povídky o problémech teenegeřů, po strasti a úskalí typu, jak uspořádat první dobrou silvestrovskou párty. Zabrousíme i do magie a na stránkách začnou ožívat elfové, severní pól i samotný Santa Klaus. Příběhy neukazují jen puberťáky, prohozené letenky a problémy, které dokáže překonat jen láska z čistého srdce, flirtování, nepřízeň počasí, nekonečnou záplavu sněhových vloček, ale jdou i do hloubky, pod povrch. 


Každá povídka v sobě obsahuje vždy specifický problém, na který se snaží odpovědět. Nejvíce na mě asi zapůsobila povídka o chlapci, který se převlékl za Santu, aby udělal jednak radost svému příteli a druhak jeho sestře, které odešel tatínek a chce ji udržet v pocitu víry v dobro (hlavně o Vánocích). Všechny povídky dohromady tvoří celistvý soubor magického kouzla Vánoc, pomoci, pečení, lásky, přátelství, zázraků, napínavých příběhů a vypráví o obětování a pocitu bezmoci se vymanit ze stereotypu. Můžete číst mezi řádky nebo se zaposlouchat do jednotlivých písmenek a spatříte krásu příběhů, které nejsou psané povrchově, ale vyjadřují určitou myšlenku. 

Zajímavostí je, že kniha poukazuje na problematiku neúplných rodin. Ani v jedné z nich nenaleznete rodinu, která by byla složena ze dvou rodičů - matky a otce a jejich dětí. Sami vidíte, že nad knihou se prostě - chtě nechtě - musíte zamyslet.

Vánoce se blíží mílovými kroky a to znamená, že se můžeme pohodlně uvelebit v čtecím křesílku, dát si zasloužený punč nebo horkou čokoládu a oddat se četbě, která nás příjemně naladí na vánočních chvilky. Proto se nebojte a otevřete Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení už dnes!


Budu ráda, když mi napíšete, která povídka se vám líbila nejvíce :).

Žádné komentáře: