čtvrtek 3. listopadu 2016

Když magie pohltí svět a monstra vylézají na povrch

",,Máš ráda krev?" zavrčela jsem. ,,Ukážu ti krev." Řízla jsem se Zabiječem do paže a na jediný úder srdce se krvesajové v celém sále zastavili. Znali tu krev, věděli, čí síla mi koluje žilami. Omámeně strnuli, jako by skládali úctu její magii, a pak pokračovali v útoku na své oběti..."

(ANDREWS, Ilona. Magie mrtvých, s. 166)



Originální název: Magic Bites
Autor: Ilona a Andrew Gordon
píšící pod pseudonymem Ilona Andrews
Překlad: Hana Šimečková
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2011

Anotace:

Atlanta by byla příjemným místem k životu, jen kdyby nebylo magie...

Když magie pohltí svět, objevují se monstra a odpadlí mágové spřádají svá kouzla, zatímco se pistole zasekávají a auta odmítají startovat. Ale pak se technologie znovu přihlásí o slovo a magie ustoupí stejně nevypočitatelně, jako se předtím objevila. Jen po ní zbudou nejrůznější druhy paranormálních problémů.

Kate Daniels, žoldačka, které se smůla lepí na paty a do kapsy má hluboko, se živí odstraňováním právě takovýchto magických potíží. Ale když je zavražděn její opatrovník, honba za spravedlností ji vtáhne do mocenských bojů mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi magických bytostí v Atlantě. Mezi Pány mrtvých, nekromanty ovládajícími upíry, a Smečku, polovojenský klan kožoměnců. Tyto dvě strany se vzájemně obviňují ze série nezvyklých vražd – a smrt Kateina opatrovníka by s tou záhadou mohla být spojená. Obě organizace na Kate vytrvale tlačí, aby případ vyřešila a ona si začíná uvědomovat, že si ukousla větší sousto, než dokáže zvládnout...

Ze tmy na světlo

Čtenář je hned ze začátku hozen do tajuplného světa Kate Danielsové, bojovnice a soukromé vyšetřovatelky (její strategií je otravovat někoho tak dlouho, dokud se jí nepokusí zabít) pracující pro Cech žoldáků. Další případ, ke kterému se dostane, je pro ni však osobní. A tak se čtenář spolu s ní snaží rozluštit tajemství záhadných úmrtí, do kterých se počítá i vražda jejího opatrovníka. Při vyšetřování je Kate nucena hledat pomoc u Řádu rytířů milosrdcné pomoci, kteří jí opvorhují a Pána šelem, pro kterého je podřadná. Zároveň jsou na její kroky zvědaví i nekromanti, ti mají pod kontrolou upíry (krvesaje). Během chvíle se tak smrtelnice Kate Danielsová ocitá uprostřed bitevního pole několika nadpřirozených stran a snaží se, tak jako ryba na území plném žraloků, vycházet se všemi.

Svět, ve kterém žije, je kombinací technologie a magie. Střídají se v něm ve vlnách stejně jako lidské nálady. Kate je naštěstí naladěná na oboje. V době technologie se narodila, ale s krví mocnější, než si dokáží její spojenci představit, ovládá i magii. Střeží toto tajemství v sobě a magii používá jen v nejkrajnějších případech. Ale i mistr tesař se někdy utne a Kate začíná být více nepozorná. Připouští si k tělu nové bytosti, než byla zvyklá a dopouští, aby do jejích činů zasahovaly i emoce.

Kate je velice přímá, nebojácná a cvičená v boji. Svoji první oběť zabila už v deseti letech. Nepoznala svoji matku ani otce, ale muž, který ji vychovával, byl generál vojsk. Jeho jediným cílem bylo, naučit ji dokonale techniku boje, aby, až ji jednou minulost dožene, se jí dokázala postavit.

Od začátku je jasné, že hlavní hrdinka něco skrývá a bystrému čtenáři nebude trvat dlouho přijít na to, co to je. Jaké záhady obnáší její minulost, to čtenář poodhaluje postupně. Upřímně, má na to devět knih ze série, tak je nad slunce jasné, že autoři vše neodhalí hned v té první. Tady platí pravidlo "kdo si počká...".

I když už od začátku si čtenář může ledacos domýšlet. Stejně tak se čtenáři pomalu odkrývá nestabilní svět magie a jako puzzle si musí skládat jednotlivé dílky k sobě. Ze začátku je tento svět možná trochu nepřehledný a brutální. Bude chvíli trvat, než se čtenář zorientuje. Zvlášť, pokud si předem alespoň nepřečetl anotaci, tak jako já. Hned na prvních stranách se totiž střídá vlna magie a technologie a upřímně, já jsem vůbec neměla potuchy, co to znamená. Pak jsem si teprve přečetla anotaci a už jsem byla doma. U takovýchto dlouhých sérií, jako je například také Mercedes Thompson (Patricia Briggs), se svět příběhu poodhaluje pomalu a někdy i zpětně. Čtenáři urban fantasy tak s tímto faktem musejí dopředu počítat. Nicméně názvosloví si rychle osvojí a v polovině knihy už budou částečně v obraze.

Jeho chlupaté Veličenstvo

Série Kate Daniels má devět knih a píší ji manželé Ilona a Andrew. Proto nechybí v knize ani silný mužský protějšek, který je pro hlavní hrdinku pokušením. Jejich přitažlivost je hlavní nití celé série. Kate byla odjakživa učena tomu, jak být co nejvíce nenápadná a samostatná. Nezatahovat jiné lidi do svého soukromí. Curran se jí však dostane pod kůži. Je to Pán šelem a má na starost stovky kožoměnců v Atlantě. Není "králem" jen tak pro nic za nic. Je jím proto, že je z nich nejmocnější a nejnebezpečnější. Je zvyklý dostat to, co chce a je to kontrolou posedlý maniak. Tedy ten nejhorší typ muže s jakým by se mohla zaplést smrtelnice chránící si své soukromí. Jsou jako dvě běsnící tornáda, která pustoší město svými rozepřemi a osobními válkami na poli emocí. Jejich slovní přestřelky a oslovení mě nepřestávají bavit, příkladem je Kateino vyjádření o Curranovi jako o Jeho chlupatém Veličenstvu.

A jak se Kate poprvé představila Curranovi - alias Pánovi šelem - alias kožoměnci, který dokáže vzít podobu lva? Ne zrovna diplomaticky.

"Diplomacie nikdy nebyla mou silnou stránkou. Došla mi trpělivost... ,,Načičiči..."

Kate je obyčejný člověk, nepatří mezi kožoměnce. Přesto si právě ji Curran vybere za svoji novou kořist. Ne nadarmo se říká "Co se škádlívá..." Ze hry se ale nakonec stává posedlost a z posedlosti láska. 

"U protější zdi zaplály dvě zlatavé oči...Dobrý bože, tohle nebyl jen lev. Tahle obluda musela měřit v kohoutku minimálně metr padesát."
Je zábavné číst o jejich společných chvílích, kdy se neustále popichují, jeden druhého navzájem štvou a dokonale to mezi nimi jiskří potlačovanými emocemi. 

 ",,Jaký druh ženy vítá Pána šelem slovy ,načičiči...?" ,,Výjimečný," zamumlala jsem odpověď, která se přímo nabízela."

Přesto si na to, až se jejich životy definitivně propletou, budeme muset počkat do nějaké čtvrté knihy. Ale nebojte, do té doby se jistě nudit nebudete.

Doporučuji při čtení nahlédnout na web autorů, kde zdarma publikovali kratší knihu povídek právě z pohledu Currana. Povídky přímo navazují na konkrétní kapitoly v knize. Bohužel zatím nebyli oficiálně přeloženy do češtiny a tak jsou dostupné pouze v angličtině, či některé z nich přeložené na webu překladatelky Hany Šimečkové (web: Očima Pána šelem).

Knihu samotnou hodnotím velice kladně, nepředčí sice na mém žebříčku hodnocení sérii Mercedes Thompson, ze žánru urban fantasy ale patří k těm lepším. A rozhodně budu číst i další pokračování této série. Minulý měsíc vyšel v originále devátý díl Magic Bindes, tak doufejme, že se brzy dočkáme i české verze. Hodně velký plus u mě tvoří věková kategorie postav. Nejsou to žádní young adult ani teenageři ale už životem zkoušené bytosti, které za sebou vláčí docela brutální minulost. Líbí se mi, že hlavní postavy vědí, co chtějí a jdou si za tím. Kate je velká sympaťačka a tak se dobře čte příběh právě z jejího pohledu.

Ohodnotit knihu můžete například na:

Československá bibliografická databáze

Databáze knih


Žádné komentáře: