čtvrtek 24. listopadu 2016

Za měsíc tu máme Vánoce, zima nám pomalu klepe na dveře a s ní přichází řada tajemství...

"Tam venku cítím mrtvé vznášející se ve větvích. Ztracení šustí listím stromů, brání průchodu paprsků a šeptají mi do ucha. Své špinavé prsty obepínají kolem mého hrdla, škubou mi vlasy a uvolňují prameny, aby mě mohli letmým dotykem lechtat po tváři. Nebo že by to byl jenom vítr? Nechci se tu moc zdržovat. Strčím poslední kořen batolky virginské do vaku a pospíchám pryč."
(Boormanová, Smrtná zima, s. 7)

Originální název: WinterKill
Série: Smrtná zima (1.)
Žánr: Literatura světová, Dívčí romány
Autor: Kate A. Boormanová
Překlad: Markéta Polochová
Obálka: Lucie Zajíčková
Nakladatelství: Host (ČR)
Počet stran: 366
Rok vydání: 2015, vydání originálu 2014

Anotace
Patnáctiletá Emmeline žije v osadě uprostřed hlubokých hvozdů, v puritánském společenství zcela odříznutém od okolního světa. Nehostinný kraj sužují kruté zimy a za hradbami číhá děsivý nepřítel. Jedinou nadějí na přežití je zůstat uvnitř. A dodržovat přísná pravidla rady.
Emmeline ví, že vydat se mimo pevnost je zakázáno, avšak stromy v lese jí cosi šeptají a táhnou ji ven na zapovězenou cestu. Už kdysi na ni vstoupila její babička, která za to tvrdě zaplatila. Přijme-li dívka od jednoho z členů rady nabídku k sňatku, mohla by jméno své rodiny očistit. Jenže její srdce touží po někom jiném. A sny stále volají ...
Smrtná zima je první díl fantasy trilogie, která se bude líbit všem fanouškům knih Hunger Games a Labyrint: Útěk i milovníkům spisovatele Patrika Nesse.

Smrtná zima líbivý nadpis bez zimy


Zima už nám pomalu klepe na dveře, objevují se první náznaky nočních mrazíků, ráno se probouzíme do krajiny zalité bílou pokrývkou nebo jinovatkou a auta mají ráno problém nastartovat. Musíme se podívat všudypřítomné realitě do očí a konstatovat, ano začala ZIMA. V návaznosti na začínající zimní období bych Vám ráda sdělila své pocity z četby knihy Smrtná zima.

Už je to nějaký čas, co jsem četla Smrtnou zimu z pera Kate A. Boormanové, ale i tak se Vám pokusím její děj a mé postřehy z četby hezky sesumírovat. V knihkupectví jste si mohli všimnout, že už vyšla druhá kniha z této série, ale nepředbíhejme, k četbě druhého dílu jsem se ještě nedostala, i když ho mám už doma v knihovně.

"Ale to já nevím! Já jen vím, že se děje něco moc divného a že to bratr Stockham před lidmi dají. A jedno z těch tajemství objevila kdysi i moje babička. To proto ji zabili." 
(s. 280)

Silný lidský příběh s historií


Smrtná zima je první díl nové young adult série, která najde své místo v knihovně u fanoušků knih Hunger Games a dalších, nebo aspoň to slibuje přebal knihy, ale opak je pravdou. Smrtná zima je natolik vzdálená Hunger Games, jak jen to jde. Anotace čtenáři slibuje příběh založený na zajímavé, temné fantasy s atmosférou a prvky hororu. Příběh a dějová linka je prostá. Vše se točí kolem patnáctileté Emmeline žijící v pevnosti v uzavřeném společenství obehnané hradbami. Pevnost je odříznutá od zbylého světa, nikdo neví jestli žijí nebo existují další lidé a tvorové mimo opevnění.

Osada se nachází uprostřed divoké přírody, obklopena lesy a tajemstvím. Vycházet z hradeb je přísně zakázáno, pod trestem smrti. A proč vlastně? Za hradbami číhá nebezpečí, nikdo z obyvatel ho nedokáže pojmenovat, nikdo ho nikdy neviděl, ale víra z bezbřehého strachu je silnější než potřeba prostor za hradbami prozkoumat. Podle povídaček za hradbami číhají děsiví vraždící duchové zvaní malmaci. Bohužel nikdo z předchozích obyvatel pamatující si tyto nestvůry už nežije, takže můžeme říci, že společenství věří bludům. Jak je to ve skutečnosti?

Vesnice ve spárech lživých neřádů


Chod komunity ovládá přísnou a tvrdou rukou rada. Dějová linka kniha začíná náznakem příchodu "smrtné zimy". Zima je natolik krutá, že do příchodu jara přežijí jen připravení se zásobami jídla a vírou v lepší zítřky. Kniha se čte rychle nejsou zde žádné zbytečně dlouhé popisy, čím na druhou stranu trpí malá informovanost čtenáře. Emmeline hlavní postava stmeluje celý příběh, z jejích úst a myšlenek se dozvídáme něco málo o historii osady, ale pro vybudování kvalitní podoby fikčního světa to nestačí. Emmeline však stále něco láká za hradby, hranice osady. Šepot z lesa je pro ní tak lákavý, že i přes přísný zákaz, pod pohrůžkou smrti, se nesčetněkrát vydává vstříc vlastnímu nebezpečí a záhubě. 

"Tvrdil, že se objevili z lesů jako duchové, mluvili divným jazykem a vlastnili podivné věci. Říkal, že pokud se mají někdy vrátit, Clařini potomci je naleznou. Objevili se jako duchové... Pokud se mají někdy vrátit... Moje babička našla lidi, jako je Matisa? (...) Její zvědavost ji nakonec stála život." 
(s. 304)


Přijde Vám příběh jako skvěle rozehraná šachová partie s kořením hororu? Ano, mohlo by se na první pohled zdát, ale pocit nadšení vystřídá záhy zklamání. Malmaci a smrtná zima nedostávají prakticky žádný prostor, autorka o nich v knize nepodává téměř žádné informace a tak vlastně nemají ani možnost děsit. Neustále se jen o smrtné zimě mluví, stránky ubíhají a zima nikde. Největším zklamáním pro mě asi bylo, že v knize neustále někdo křičí "Malmaci!", stráž rychle uzavírá hradby a ... malmaci nikde. Z toho důvodu jsem postupně ztratila tendenci a radost z napětí, že se skutečně něco stane.

Pohodová četba pro klidné večery


I když příběh nepřichází s ničím novým, fikční svět ničím neohromí a některé věci nejsou vysvětleny, možná záměrně zatajeny, přesto má kniha své kouzlo. Pokud nebudeme knihu "brát příliš vážně" a bude pro nás pouze čtenářským odpočinkem bez nutného vyvolání temné atmosféry, strachu a fantasy prvků, které kniha obsahuje jako šafránu, četbu si určitě užijeme. V knize se místy objevují akční momenty, ale v celkovém hodnocení děj plyne pomalu a nemůžeme očekávat velké zvraty rozbouřené řeky. 

Život v uzavřené osadě je sám o sobě více zajímavější. Objevují se zde četné tematické narážky s psychologickým podtextem. Nejsilnější motivy knihy jsou v místě, kdy se autorka odprostila od pokusů budování mrazivé nálady a ukázala pestrou paletu vztahů a rozepří mezi tamními obyvateli. Dusno a napětí uzavřeného prostoru, křivdy, zrada a neopětovaná láska jsou v hradbách uzavřeny po generace. Podhoubí příběhu tvoří potlačené emoce a vedlejší postavy.

Na první pohled se zdá, že místo kde se děj odehrává je místem, kde bydlí příjemní lidé, panují zde vřelé vztahy, všichni se navzájem znají, ale opak je pravdou. Vesnička je spoutaná nejen vysokou zdí, ale přísnými pravidly a zvyklostmi. Na vše pečlivě, až puritánsky, dohlíží bratr Stockham. 

Tak trochu jiná young adult


Hlavní hrdinka Emmeline se od ostatních postav typických young adult románů odlišuje. V první řadě svým vzhledem, chováním a svou zvídavou povahou. Je rebelka, strůjcem změny a reformy. Na druhou stranu se nejedná o typicky krásnou dívku. Je poznamenaná svým osudem, kulhá na jednu nohu a dokud nezjistí tajemství obestírající její původ má strach o svou budoucnost. Klade si otázku kdo si vezme dívku s chromou nohou? Co bude Em jako vyvrhel uzavřené společnosti dělat? Kam má před svým osudem utéct? Pomůže jí v začlenění do společnosti práce pro místní léčitelku? Otevře knihu a čtěte ...

Smrtná zima ve mě zanechala rozporuplný dojem se silnými emocemi. Musím ještě připojit jednu negativní výtku a to hlavně na potloukání Em v osadě a její smýšlení a snění o mužích. Myslím si, že autorka mohla tyto sálodlouhé pasáže osekat nebo mírně zkrátit a zaměřit se více na rozpracování a popis světa. Upřímně mě nezajímalo o jakém klukovi Em zrovna sní, co si o něm myslí a s kým by chtěla být. Ale chápu pro trochu romantiky se musí trpět.

Pokud se vyhneme srovnání, které není zrovna šťastné, s Hunger Games, nebudeme brát v potaz slabost a pomalé plynutí příběhu s omezeným počtem dějových zvratů, napětí a akce a zaměříme se na budování mezilidských vztahů, bohatý jazyk a pocit pohodového čtení, získáte tak knížku do čtenářské nepohody.

V jaké jsme době: minulost, budoucnost či současnost?


Kniha působí dojmem dobře napsaného textu, autorka si často hraje s jazykem a to hned v několika úrovních. Do textu obratně vplétá francouzské výrazy a tím čtenáře vtahuje do izolovaného světa vesnice. Bohužel mi zde chybí celkové zasazení příběhu. Odehrává se v minulosti, budoucnosti nebo současnosti? S odkazem na francouzská slova to může být kdykoli v průběhu věků. Jen si nejsem jistá, jestli je to mínus nebo plus knihy. Každý si tento aspekt může vyložit podle svého. Jedinou nevýhodou je nemožnost dramatizovat nebo děj uspíšit, jelikož je text psaný v přítomném čase. Finále bylo slabší, žádný boj, žádná akce, na začátku příběhu  jsme nasedli na vor a zdárně dopluli do cíle. 

Na první pohled mě v kniha upoutala svou obálkou, a i přestože se říká  nesuď podle obalu, musím říct, že ve finále pro mě knížky nebyla zklamáním. Jsem optimista a doufám, že místa kde je hodně naznačováno a málo vysvětleno, budou dořešena v dalších pokračováních.

Temná tání: pokračování série
zdroj: www.google.cz/temnatani

Nyní se chystám na druhý díl trilogie nesoucí název Temná tání. Plná očekávání, nevím jestli se bát nebo se radovat, že vyšel další díl. Co mohu čekat? Obálka vypadá opět famózně, je rozhodnuto knihu kupuji a začínám číst první řádky...

O čem kniha je? Rada padla a začíná tání. Svět, který objevila Emmeline za pevností na ni netrpělivě čeká. Emmeline po pádu rady konečně může následovat své sny a vydat se s novými kamarády, jež potkala za hradbami a milovaným Kanem vstříc svobodě. Utéct od puritánské společnosti do divočiny, do neznáma. Emmeline bude chtít dodržet slib daný Matise - pokusí se varovat a ochránit svůj a její lid. Na cestě ji čeká řada překážek, jako jsou bojovné klany, otrokáři, kolonisté, nemoci i přírodní katastrofy. Dokáže Emmeline svůj slib dodrže nebo začne pochybovat o svých schopnost a zatouží se vrátit do klidné a mírumilovné rodné osady? Dokáže se rozhodnout, co je pro ni přednější, jestli přátelství nebo milovaná osoba? Zatím na tyto otázky neznám odpověď, ale už teď se můžete těšit na moji recenzi.

Žádné komentáře: