sobota 29. října 2016

Knižní listopadovky

Zimní večery jsou před námi a jak nelépe je využít, než zachumlaní pod dekou s knihou a plápolajícícm ohněm v krbu? Pro některé je právě toto roční období časem depresí a nervů, a proto se podělím o zaručený lék. Společnost mi totiž dělají stránky fantasy knih, kde nic není nemožné.


Pojďme si spolu tedy říct, co nás čeká v listopadu. Samozřejmě jsem sepsala jen úzký výběr knih, které vyjdou na začátku listopadu. Ty, co mě zaujaly svoji obálkou, anotací, nebo jsou již pokračováním zaběhnutých sérií. Zároveň shrnu právě vyšlé přírůstky měsíce říjen. 

Už si děláte seznam? Ne? Měli byste...:)

Začněme vydavatelstvím Fantom Print, které si na druhého listopadu přichystalo románovou adaptaci filmu. Ocení jej především fanoušci fantasy hry Warcraft. Kniha Warcraft: První střet navazuje na román Durotan, jehož děj předchází filmu. Nemyslete si však, že když jste viděli film, pak víte vše. Psaný příběh dává autorce Christie Golden nové možnosti, jak odkrýt svět Azerothu. Oproti filmu je zde více prostoru pro detaily, které jsou rozvinuty právě na papíře a možná divákovi doplní kde jaké mezery. 

Anotace: Azeroth se ocitá ve válce, když do něj magickým portálem vtrhnou krvelační nájezdníci – orkská Horda, která utíká ze svého chřadnoucího domova Draenoru a chystá se obsadit nový svět a zotročit jeho obyvatele. Lidé se ale nemíní vzdát bez boje a orkské sekery a vlčí jezdci se brzy poměří se stromwindskými meči, trpasličí pistolemi a dalaranskou magií. Temná síla, která zničila Draenor, však pronikla i do nového světa a tu nedokáží zastavit žádné bitvy, ale pouze spolupráce čtyř hrdinů z obou stran fronty. Orkský náčelník, opovrhovaná míšenka, zahořklý rytíř a zneuctěný mág musejí spojit síly a postavit se samotnému Gul‘danovi, zlověstnému vůdci Hordy. Pokud ho nedokáží porazit, Azeroth a všechny jeho obyvatele, staré i nové, čeká pomalá smrt…

Z vydavatelství Coo Boo se nejvíce těším na pokračování série Skleněný trůn vyprávějící fantastický příběh nejslavnější nájemné vražedkyně Celaeny Sardothien. Již čtvrtý díl Královna Stínů by měl vyjít 14. listopadu s krásnými více jak šest seti stránkami. 

Anotace: Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.


Jako další mě zaujala kniha Pasažérka od autorky Alexandra Brackenová. Vybrala jsem si ji právě podle anotace. Jedná se o mrazivý příběh s tématikou cestování časem, lidech s magickými schopnostmi a hrou o život. Vychází už v pondělí 31. října!
Anotace: Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!

Že může oheň mrazit, o tom nás přesvědčí autorka  Amanda Hockingová. Knihou Mrazivý oheň se čtenář vrací zpět do světa Tryllů. Tentokrát však začíná novou sérii Kroniky Kaninu. Knihu jsem přidala na seznam listopadovek především kvůli její obálce, která mě velmi zaujala a trochu připomíná červenou karkulku v zasněžené zemi. Kniha je již k dostání na pultech knihkupectví. A co na to říci jiného, než že jde o trochu neotřelý způsob, jak představit svět trolů, kteří jsou docela podobní lidem, jen trochu více výjimeční.

Anotace: Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsi- der – s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které milu- je. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy a nic jí nesmí stát v cestě... ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí – to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?

 Poslední dvě knihy z listopadovek jsou z dílny nakladatelství Argo. Populární autor Paulo Coelho se tentokrát pustil do románového zpracování nejslavnější kurtizány Mata Hari. 
 
Anotace: Ve Vyzvědačce ožívá skutečný příběh Mata Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a stala se důvěrnicí některých z nejbohatších a nejmocnějších mužů té doby. Odvážila se překonat moralismus a provinční mentalitu počátků 20. století, ale nakonec za to zaplatila vlastním životem. Když v pařížském vězení čekala na popravu, jedním z jejích posledních přání bylo pero a papír, aby mohla psát dopisy...

A jako poslední připomínám všem fanouškům Hry o trůny, že druhého listopadu vyjde kniha Darebáci. Vznikla spoluprací autora série Písně ledu a ohně G. R.R. Martina a editora Gardnera Dozoise. 

Anotace: Pokud jste si oblíbili fantastiku, která není pouze černobílá, pak vás antologie veleúspěšného spisovatele George R. R. Martina a uznávaného editora Gardnera Dozoise odmění množstvím jemných odstínů šedi. Jedenadvacet zcela nových povídek od autorských hvězd vás potěší i ohromí záludnými zvraty, dobrodružstvím i napětím. Sám George R. R. Martin nabídne zbrusu nový příběh, mapující osudy jednoho z největších ničemů z historie jeho Písně ledu a ohně a Patrick Rothfuss nám odkryje tajemství jedné z oblíbených postav své Kroniky královraha. Ovšem dočkáme se i u nás dosud nevydaných příběhů z pera mnoha dalších mistrů fantastického žánru, mezi něž bezesporu patří kupříkladu Neil Gaiman, Joe Abercrombie, Scott Lynch, Cherie Priestová, Garth Nix, Daniel Abraham, Michael Swanwick a Connie Willisová. Každý, kdo v dobrodružných příbězích z fantastických světů občas držel palce sympatickým darebákům, si rozhodně přijde na své. . .


Na kterou knihu se v listopadu těšíte nejvíce právě vy, dostala se některá z výše zmíněných na Váš seznam?

Žádné komentáře: