neděle 23. prosince 2018

Šťastný způsob života, to symbolizuje dánské slovo Hygge



Už je to dlouho, co jsme zažili bílé Vánoce. Zpoza okna na nás vykukuje ponurý čas. Zkracují se dny, často prší, je zima a nám se mnohdy nechce ani vylézt z postele. Jednoduše řečeno vstáváme za tmy a vracíme se za tmy. Na mnohé padá splín a smutná nálada. Příjemnou vidinou je, že takové období brzo skončí. Než se, ale tak stane musíme pracovat s tím, co máme a obklopit se drobnostmi, které nám dělají radost. Jednou z možností je využít toto období ku prospěchu a začít uvažovat v teorii Hygge. 

Co vlastně znamená slovo Hygge? Pět písmen, ale tolik symboliky. Jedná se o dánský způsob trávení volného času. Místo neosobního a moderního pojetí si vybírá starobylé tradiční, obyčejné a jednoduché. Před luxusem dává přednost atmosféře klidného místa a nenáročnosti. Do českého jazyka bychom slovo hygge přeložili jako činnost, nebo stav, který se dá popsat jako pohoda, útulno či příjemno. Je to způsob, jak být šťastnější a cítit se dobře v každodenním životě. Nejedná se tedy o vybavení domácnosti, svíčky a dekorace, ale o způsob myšlení. A právě tato myšlenka provází celou knihu Hygge a polibky. 

Autorka této třistastránkové knížky přestavuje život šestadvacetileté Bo, které se změní život takřka mrknutí oka. Dostane výpověď, ztroskotá jí vztah a její životní plány se hroutí jako domeček z karet. Naštěstí má Bo velice dobrou kamarádku Kirsten, která ji přesvědčí, aby si odjela na pár dní odpočinout na chatu její maminky v nejsevernějším cípu Severního Jutska. Pro Bo to znamená výzvu, nechat starý život v Londýně, vydat se na neznámé místo a vystoupit z komfortní zóny. 

"Když se životní plány začnou párat jako starý svetr, 

je čas na změnu."


Kniha se snaží příjemným a nenuceným příběhem vysvětlit, že v životě mnohdy stačí udělat jen jeden malý krok a mohou se stát zázraky. Někdy opravdu stačí málo! Může to být změna prostředí, vytrhnutí ze stereotypu každodenního života, zachumlání do deky a pití dobrého kakaa, rozsvícení svíček nebo jen sledování oblíbeného filmu. 

"Potřebuješ změnit prostředí, oprášit ze sebe pavučiny. 

A věř mi, ve Skagenu to bude hračka. V tom domě je útulno, 

i když se venku nedá vydržet, a kromě toho nikdy nevíš, 

koho dalšího tam můžeš poznat."

 

 Celý příběh na mě působil pohodovou atmosférou a už na první pohled mi bylo jasné, že je to právě tato kniha, která mě bude provázet před Vánočním časem. Příběh je z 90 % popsaný dánským uvolněným způsobem života v kombinaci s životním osudem hlavní hrdinky Bo. Během četby ani nesejde tolik na samotném příběhu jako na pocitu, jenž si odnesete. Ruku na srdce, kdo z nás se umí radovat z maličkostí, jako jsou první sněhové vločky, západ slunce, praskání dřeva v krbu nebo jen pití čase při světle svíček?

Kniha se snaží upozornit na jednoduché a pro mnohé z nás samozřejmé záležitosti bez nichž si neumíme představit každodenní život. Ale o ty "nepodstatné" detaily ve skutečnosti nejde. Jde o to dívat se na svět pozitivníma očima, radovat se a přestat se mračit, otevřít se světu a užívat si co nám život přináší. 

Ráda bych vyzdvihla, že se jedná o oddechové čtení, které skvěle naladí k úsměvu a uvolní napjaté nervy během Vánoc a svátků. Rovněž čtenáře může nakopnout k novému startu, rekapitulaci života, což se skvěle hodí  na konci roku 2018. Možná  některým z vás, tak jako mě, dojde, že je zbytečné se honit za nedostižnými ideály a začít žít. A tím myslím opravdu žít, protože v porovnání s Dány a jejich kulturou jsme národ morousů a nevděčníků.

"Emil ji pobaveně zatahal za rukáv. 

"Jak jsem říkal, špatné počasí neexistuje..." 

"... existuje jenom špatné oblečení."


Celý příběh jsem si náramně užívala a musela si ho kouskovat po dávkách. Samozřejmě by se dala přečíst během jednoho odpoledne, protože patří mezi takové knihy, od které se nebudete moci odtrhnout. Je nesmírně důležité udělat si na čtení klid, odprostit se od kritického vnitřního hlasu a pocítit tu pohodu, vypnout a restartovat se. Takže pokud ještě tápete, co na poslední chvíli pořídit někomu z blízkých jako vánoční dárek podívejte se na Hygge a polibky od Clary Christensenové. 

Při čtení najdete i zajímavé nápady za trávení volného času, psychologické rady, kulinářské delikatesy a možná se jako já rozhodnete, že se v příštím roce musíte vydat do Dánska a prozkoumat tamní kavárny zblízka. Myslím si, že každá alespoň trochu laděná romantická duše musí nad příběhem Bo zaplesat. 

"Vzala Emila za ruku a všichni čtyři se vydali se 

se zapadajícím sluncem v zádech a příslibem 

báječného večera ke stodole a zmizeli v ní."


Děkuji nakladatelství JOTA za příležitost přečíst si a napsat recenzi na Hygge a polibky.




Více informace o knize zde
 
Krásné Vánoce :) 

Žádné komentáře: