úterý 21. března 2017

Příběh starý jako sám čas...

"Certain as the sun
Rising in the east
Tale as old as time
Song as old as rhyme
Beauty and the beast"




Příběh starý jako sám čas. Příběh o lásce, nenávisti, bolesti, napravení a spravedlnosti. Jistě netřeba představovat kanonickou pohádku Kráska a Zvíře. My samy jsme na ní vyrostly a z Disneyovek jsme ji měly nejraději. K postavě Belle máme jako knihomolky docela blízko a stala se tak trochu naší hrdinkou. Dívka, která nikam nezapadá. Je chytřejší a sečtělejší než ostatní. Touží po něčem více, než obyčejném a stereotypním provinčním životě. Společností nepochopená. Nikým nemilovaná. Přesto neodolatelná a tajemná.

"Oh! Isn't this amazing?
It's my favorite because
you'll see. Here's where she meets prince
charming. But she won't discover
that it's him till chapter three."


Jejím životem jsou knihy a příběhy v nich. Díky nim se dostává na různá místa, i když jen pomyslně. Dává možnost své fantazii toulat se po neznámých krajinách. Touží po svém princi na bílém koni. Přeje si žít jiný život. Život, který jí vypráví knihy. Knihomolky, ztotožňujete se? My tedy ano! Belle touží po epickém dobrodružství. Najednou zjišťuje, že už v jednom takovém žije...

Knižní i animovanou předlohu známe z dětství nazpamět. Z toho důvodu nás velice zajímala nová moderní podoba hrané pohádky. Nejen, že se poslední dobou dočkávají pohádky nových filmových adaptací, ale také jsou velice zdařilé. Zmínit můžeme například příběh Popelky. 

Do kina nás nalákalo vzrušení, možnost stát se na okamžik princeznou, zažít šťastný konec a osudovou lásku a samozřejmě Emma Watson v roli Belle. Jelikož se jedná o muzikálové zpracování pohádky, Emma předvedla svůj líbezný hlas.


Obsazení ostatních rolí však také stojí za zmínku. Například Luke Evans (Dracula, Hobit atd.) v roli chvástavého a do sebe zahleděného Gastona. Dále hvězdná Emma Thompson (Harry Potter, Láska nebeská, Kouzelná chůva atd.), Ewan McGregor (Moulin Rouge, Trainspotting atd.) a nezapomínejme na Iana McKellena, který pro nás navždy bude Gandalfem z Pána prstenů. 

Kdo však byl relativní záhadou bylo samotné zvíře - Dan Stevens, jehož filmografii jsme si musely vyhledat. I když se zdá, že hrál především  v seriálových dramatech, jako je Panství Downtown, nebo romantikách po vzoru Jane Austinové (Rozum a cit), role zvířete mu perfektně seděla. A i když z něho po téměř 45 procent filmu byly vidět jen lidské oči, jeho hluboký hlas vyvolával husí kůži. Posuďte sami (viz video).



Již od začátku představení, co zhasla světla, se zdálo, že nastává čas magický. Když jsme poprvé spatřily barvy a okolí malého městečka a Belle vyšla z chalupy s písničkou na rtech, přestaly jsme vnímat cokoli jiného. Nechaly jsme se unášet příběhem starým jako sám čas. Do té doby jen animované postavy náhle ožily a nutily nás projít si jejich zkušenostmi a být s nimi až do konce v dobrém i ve zlém.



Jistě znáte ten pocit, kdy listujete knihou. Hltáte všechny věty a písmenka. Nakonec se ocitnete naprosto obklopeni příběhem. Vtáhne vás dovnitř a už nepustí. Ano takové jsou pohádky. Magické místo, kde je vše možné a nic není nemožné. Jako princezny máte možnost obléknout si krásné šaty, zatančit si na skvostném bále a obléknout si ty nejkrásnější střevíčky. A jako třešničku na dortu se do vás zamiluje ten nejkrásnější, nejstatečnější, neodvážnější a nejpřitažlivější princ v celém širém okolí. 


U pohádky Kráska a Zvíře je vše ale jinak. Příběh je stavěn spíše od konce. Princ dostane "za uši" za svou malichernost a opovážlivost. Stane se z něj zvíře, do kterého se postupně zamiluje krásná dívka. Je skutečně možné, aby dívka milovala zvíře? Ano, protože pokud se podíváme pod povrch každého příběhu nezáleží, co je viditelné navenek, důležité je lidské "zvířecí" nitro. Nakonec vše dobře dopadne a láska zvítězí nad trestem.


Co se týká děje, nemůžeme téměř nic vytknout. Prakticky se film do detailu opírá o svého animovaného předchůdce s tím, že film dokázal do klasického příběhu vdechnout velmi realistický dojem. Texty písní jsou původní, jen přezpívané s novým elánem a propůjčeným hlasem samotnými herci. Na diváka zde nenechává režisér moc prostoru nové představivosti, ale naopak graficky zdokonaluje už to, co dobře známe. Sice v pozici diváka nemáme možnost popustit uzdu své fantazii, jelikož je nám příběh servírován na zlatém podnose.

Úvodní pasáž je vyprávěná vypravěčem a ač by se někomu mohlo zdát, že je to zbytečné, působí to nostalgicky. Vypravěč dodává příběhu právě ten punc pohádky, jaký bychom čekaly. Již jsme zmiňovaly grafiku. Nyní se podívejme na rekvizity, ty jsou dalším opěrným bodem. Kostýmy jsou nádherné a do detailu propracované. Zdobené různými ornamenty a výšivkami. Vše je tak kontrastně zbarvené, až z toho někdy přecházejí oči. Temné scény jsou s barevnými v kontrastu, protože naopak dominuje až thrillerovský pocit doprovázený dramatickou hudbou. To platí například u honičky vlků na Belle. 


O hudbu se postaral Alan Menken, jenž má na účtě také pohádku Na vlásku (Tangled), seriál Galavant, Sněhurku, Vánoční koledu a další. A soundtrack už teď můžete streamovat například na kanále youtube. Nejkrásnější písničkou se pro nás samozřejmě stala Beauty and the Beast. Z velké části proto, že se jedná o muzikálové podání, jsme se vydaly do kina na originální verzi s titulky, Nevím, zda bychom zvládly dabing písní. 

Musíme pochválit herecký výkon Emmy Watson. Když vezmeme v potaz, že většina scén se odehrávala na "zeleném" plátně a Emma tak stála naprosto v nezařízené místnosti. Obklopena jen zelenou a rekvizity byly do místnosti přidány až v počítači, podařil se jí nevídaný herecký výkon. Všechny scény, které ztvárnila zahrála s pečlivou věrohodností a důsledností. A scéna, kdy umírajícímu Zvířeti říká, že ho miluje je natolik dojemná, že jsme měly samy pocit, že říká nám jako divačkám "nemůžeš umřít, miluji tě". Její projev byl dle našeho mínění blízko dokonalosti. Úsměvy, neskrývaná radost, bolest, utrpení, slzy a samozřejmě nechyběl ani typický projev Emmy a její zvednuté obočí, když se pro něco zaujme. I když jsme právě při projevu zdviženého obočí spatřily v Belle malou Hermionu Grangerovou musíme konstatovat, že z  ní vyrostla krásná žena a ještě lepší herečka. 

Žádné komentáře: