neděle 25. listopadu 2018

Ketterdam, město hříchu, z kterého vzešlo šest propracovaných knižních postav

Po té, co trochu upadl nápor a hlavně entuziasmus ohledně knih od Leigh Bardugo, jsem se vrhla rovnou po hlavě do Ketterdamu. Města, kde vládne podsvětí a odkud kavky (naivní zbohatlíci a cizinci) odcházejí oškubané jako ty slepice.



Gangy mezi sebou soupeří a sobě pod nosem si kradou výhodné investice. Z tohoto města vzešlo šest vran. Šest rozdílných bytostí, které se snaží buď splynout s tímto řádem, vést ho či zmizet všem před očima. A přesně tyto výkvěty podsvětí spojuje zdánlivě neškodná ač nebezpečná nabídka velkého výdělku. Jak se s tím popasují? Aby mohli uspět, musejí totiž spolupracovat a to není mnohdy lehký úkol.

Vedoucí výpravy, která má provést neuskutečnitelné, je Kaz přezdívaný Krkavec. Kaz se v městě hříchu znovuzrodil a žene ho touha po pomstě. Je pln tajemství, nikdy nenechá nikoho přijít dost blízko a hlavně je mistr iluzí a je vždy o krok napřed. Dokonalý exemplář vůdce bez skrupulí a s ledovým klidem. Ale i Kaz má slabé místo a zoufale se snaží udržet ho v tajnosti. Co se ale stane, když se šest osob musí sjednotit a několik týdnů žít na hromádce, na hodně malé hromádce?

I ta nejtajnější tajemství si většinou  najdou cestičku na povrch...

Inej, je sulijská akrobatka, které v gangu přezdívají Mora - představuje tajnou zbraň Kaze. Zjišťuje pro něj informace a její schopností je splynout s okolím. Inej je velmi houževnatá a statečná. Má velmi tuhý kořínek a při několika příležitostí její práh bolesti bude otestován.

"Vytáhla dýku z pochvy na zápěstí. V Barrelu se takhle ostrým nožům říkalo milosrdná ocel. Znamenaly rychlou smrt. Raději to, než mučení z rukou Falešných hráčů nebo Ostrých racků. Ať mě nebesa přijmou. Přitiskla si hrot pod prso mezi žebra, šíp letící do jejího srdce. Pak ji něčí ruka bolestivě stiskla zápěstí a donutila ji dýku pustit. ,,Ještě ne, Inej." Jako když tře kamenem o kámen. Vyvalila oči dokořán. Kaz. Vzal ji do náruče a seskočil s ní z kontejneru dolů, dopadl tvrdě, nemocná noha se pod ním podlomila. Zasténala, když narazili na zem. ,,Vyhráli jsme?" ,,Jsem snad tady, ne?"
(s. 156)

Nina je Griša a Mathhias Fjerdan. Tyto dva národy mezi sebou vedou válku a navzájem se loví, mučí a zabíjejí. Je dva však pojí pouto minulosti a možná i jiný vřelý cit. Kdo ví? Dokáže ale toto pouto zůstat silné, i když bude mnohokrát zkoušeno?




Poslední dvojice je Wylan - synek bohatého obchodníka, který je nepochopený, a Jasper - chvastoun, který tajně touží po uznání.

Autorka vykreslila tyto postavy s velkou pečlivostí. Dostáváme se často do psychologie postav a každá překážka, každá nečekaná událost čtenáři otevírá nové dveře do vnitřní stavby charakterů. V knize dochází k retrospektivním zábleskům, díky nimž se dostáváme do minulosti postav a zjišťujeme, co je utvářelo a proč jsou tací, jací jsou.

Opravdu velmi se mi líbila hlavní zápletka - banda gangsterů, které si najmou zbohatlíci na nebezpečnou misi. Vloupat se do nejpřísněji střeženého zařízení, kde jejich odhalení značí jasnou smrt. Námět byl pro mě nový a velmi sympatický. Děj rychle ubíhal a nebylo nouze o akci ani romantickou linku schovanou pod vším tím střílením, bodáním a mlácením. Zároveň se jistá brutalita mísí s inteligencí a taktizací. Neboť k tomu provést tento úkol, je zapotřebí mít dokonalý plán A a když ten selže plán B a když i ten selže plán C no a nakonec musíte být velmi dobří v improvizaci. Dá se říci, že si každý hrdina sáhne až na vlastní dno, ale díky tomu z toho nakonec vzejde znovuzrozen.



Kapitoly jsou nadepsané podle toho z úhlu pohledu jaké postavy se vypráví příběh. Knihu jsem sice četla v pdf, ale její materiální podoba je opravdu kus hezké práce. Stavbou by se sice do kabelky nevešla a na cestování je asi dost těžká, ale do knihovny by jisto jistě patřila mezi ty nejhezčí. Uvnitř navíc najdeme nakreslenou mapku a jiné ilustrace. Shrnutím je, že kniha má prostě svůj charakter! Ať už, co se vnějšku týká, tak také z vnitřní stavby.

Proto dávám plný počet bodíků!

Vaše blogerka
Maia

Žádné komentáře: