neděle 24. června 2018

Přečteno jedním dechem!

Milí knihomolové,

dneska se chci s vámi podělit o dojmy z jedné očekávané novinky. A faktem je, že "Něco skutečného" mě nenechalo ani na chvilku vydechnout a tak, za téměř deset hodin, jsem už obracela poslední list.



Kniha na mě zapůsobila podobně jako Cinder & Ella od Kelly Oram. Úplně stejně jsem na ni reagovala. "Něco skutečného" pochází od autorky Erin Watt, a i když jsou příběhy hodně podobné, každá autorka má svůj styl psaní. No, co si budeme povídat, Erin Watt je prostě Erin Watt. Kdo od ní někdy něco četl, ví, o čem mluvím. Tato autorka, kterou také můžete znát pod pravým jménem Elle Kennedy, se vyžívá v romantických příbězích zahrnující slavný mužský charismatický idol. Aneb když se miláček všech zamiluje do "normální holky".

Že to zní jako přeslazené klišé? Ano, to možná tak bude, ale zabalené do velmi pěkného balíčku. Tentokrát tím balíčkem je rockový zpěvák Oakley. A že musí stát opravdu za pohled, dámy. Tento darebák se nám tak trochu zkazil z moci a slávy. A tak už ve velmi mladých letech mu hrozí konec kariéry. To ho značně probere a plusem je, že mu jde především o muziku. Jeho manažerský tým přišel s nápadem, jak mu vylepšit pověst a zvýšit zase počet fanoušků.

Klíčem má být "normální" dívka od vedle, s kterou by se fanynky mohly ztotožnit. Že to u miláčka žen není problém, takovou holku najít? Není, ale zároveň jsou na ni kladené drsné požadavky. Tak zaprvé, musí stát za pohled. Za druhé, nesmí se do něj zamilovat a ještě nejlépe, nesmí být jeho fanynkou.

"Celý můj život je jeden velký prosklený kancl. Ani si nevzpomínám, kdy jsem měl naposledy soukromí. 
,,Neodežeň ji," je to první, co na mě Jim vyštěkne. 
,,Koho?" 
,,Vaughn Bennettovou. Na roli tvojí falešné přítelkyně se dokonale hodí. Potřebujeme ji." 
,,Jo asi jako potřebuju klystýr..."
(s. 49)

Vaughn splňuje všechny tyto požadavky a i něco víc. Zoufale tu pozici/práci potřebuje, protože se její rodina ocitla ve finanční tísni. Takže pro to udělá cokoli...

Že bezpochyby víte, jak to nutně musí dopadnout? No jistě, jinak byste to nechtěli dočíst, ale příběh jako z pohádky to také nebude. V showbyznysu se totiž hraje vždycky na dvě strany a všichni jsou falešní. Napraví Vaugh Oakleyho reputaci nebo ji naopak Oakley stáhne ke dnu a zkazí ji?

Na to už musíte přijít sami.

Oakley je klasický buřič. Je to rebel! Takové rockové princátko. Na druhou stranu, i když je obklopen spousty a spousty lidí, je osamocený. Každý se z něj snaží vyždímat nějakou tu laskavost a neuvědomují si, že je taky jen člověk z masa a kostí. Nicméně sebevědomí mu rozhodně nechybí a umí si slávu užít.

Vaughn nemá žádný filtr. Nenechá si nic líbit a je prostořeká, drzá. Úplný opak lidí, kterými se Oakley nechává obletovat. Vaughn je prostě svéhlavá hlavička a někdy má trpělivosti za dva. Na druhou stranu sebou nechává často manipulovat a emocionálně vydírat.



Oba dva jsou velmi mladí a příběh se přitom dotýká i třeba téma alkoholu, drog a sexu mladistvých. Zvlášť pokud to jsou "velké ryby", nic pro ně není zakázané. Autorka zvolila docela mladý věk postav. Nicméně oba dva se svým způsobem museli poprat se životem a tak dospěli o něco rychleji.

Chemie mezi postavami ze začátku funguje skvěle. Špičkují se, nenávidí a nakonec to mezi nimi zajiskří. Nechybí ani dávka humoru a vtipných situací.

Příběh rychle plyne a nejsou zde hluchá místa. Líbí se mi, že jsou kapitoly rozdělené na On a Ona. Známe tedy pohled na věc z obou stran a ne vždy se shodují. Na začátku kapitol navíc bývají zapsané "tweety" nebo bulvární články. Což je taková zajímavá vsuvka.

Obálka je sice jednoduchá, stejně jako svým způsobem příběh, přesto má určitou jiskru. "Něco skutečného" mě příjemně překvapilo a beru knihu jako takovou oddechovku. Ke které se ale ráda vrátím.


PS: V první chvíli jsem myslela, že jméno Oakley je lepší pro holku a Vaughn pro kluka :D ale pssst.

Podobné knihy (všechny mohu doporučit):


Žádné komentáře: