pátek 13. října 2017

Humbook - akce plná knih a zajímavých tváří

Asi jako většina zapálených knihomolů a knihomolek, jsme se i my s Maiou ocitly na Humbooku. Druhý ročník populárního Humbook festivalu byl jedinečnou příležitostí, pro nás vášnivé čtenáře, setkat se s českými a zahraničními autory, s redaktory, překladateli a blogery. 


Co se na Humbooku dělo?

Krom toho, že byl Humbook o knihách, které hýbou knihomolským světem, hlavně tedy žánrově zaměřené na young adult. Na programu dne bylo i několik velice zajímavých workshopů. Návštěvníci si mohli vyrobit své vlastní originální záložky, svíčky nebo se naučit, jak profesionálně vyfotit a naaranžovat knihy na focení, například na Instagram nebo blog. Výsledkem focení byla možnost zapojit se do soutěže o kreativní fotografii a získat poukaz na nákup knih. 

Celý prostor Meet Factory v Praze byl rozdělen do několika sekcí, konkrétně na určité galerie a hlavní sál. V každé galerii probíhal nezávisle na sobě samostatný program a v hlavním sále se konaly besedy s autory. Takto zní Humbook jako idylické místo na strávení příjemného odpoledne v milé společnosti knih, autorů, redaktorů, blogerů a dalších knižních nadšenců. Ale jaká byla realita?

Začátek besedy s Joelle

Jedním slovem - fronty! Začalo to frontou na vstup, kde jsme vystály důlek. Pozitivum bylo, že jsme vyslechly zajímavé příběhy teenagerů stojící za námi a nejednu hlášku jsme si musely zapamatovat.  A říkaly jsme si, jojo kde ty zlaté náctileté časy jsou (smích). Ale tím fronty ani zdaleka nekončily, právě naopak byly předzvěstí toho, že počet účastníků dalece přesahuje prostory Meet Factory. Fronty byly všude, kam jsme se podívaly. Fronta na šatnu, fronta na záchod, fronta na koupi knih, fronta na workshopy. Uff, už asi víme, jak se cítí sardinky.

První workshop, na který jsme zamířily byl "Jak vyfotit knihu". Tvoření bylo velice zajímavé, naučily jsme se lépe a efektivně obsluhovat své vlastní fotoaparáty v telefonech a dozvěděly jsme se zajímavé tipy a triky na vytvoření pozadí pro focení, osvětlení obrázku a další. Workshop za nás dostává jedničku s hvězdičkou a ještě podtržením. Jediné, co bychom workshopu vytkly, byl malý prostor, málo stoliček na sezení a obrovský zájem ze strany návštěvníků (ale pro tvůrce festivalu je tento zápor kladem). Nakonec jsme se s Maiou vměstnaly na jednu židličku a nasávaly rady, které k nám přicházely.

Aranžovaly jsme, aranžovaly, aranžovaly a nakonec jsme stejně nevybraly :D
Jako druhý workshop jsme chtěly navštívit "Výrobu vlastních originálních záložek". Bohužel jsme na akci dorazily, sedly si a zjistily, že všechny záložky do jedné, opravdu do jedné, jsou pryč. Tak jsme se zase zvedly a zamířily do chill out zóny. Kde bylo sice neskutečné teplo, ale za to na nás zde čekaly pohodlné polštáře, kde jsme se mohly rozvalit a načerpat energii.

Pak jsme vyrazily na besedu s autorkou ságy Univerzita Výjimečných s Joelle Charbonneau. Přednáška byla úžasná, nesmírně si ceníme práce překladatele, i když autorka vyslovovala krásně a bylo jí rozumět s přehledem i v anglickém jazyce. Bohužel pro obrovský zájem ze strany publika jsme se rozhodly, že si naše knížky při autogramiádě podepsat nenecháme. Vzdaly jsme to, ale opravdu jsme na tu nekonečnou, a jisto-jistě další frontu neměly energii. Útěchou nám bylo alespoň pěvecké vystoupení Joelle ;).


Své baterky jsme dobily vynikající kávou, která měla stánek před budou MeetFactory. Mňam!  Dlouho jsem takto lahodnou kávičku nepila. I když jsme chvíli dumaly nad něčím ostřejším. Poté jsme zamířily na třetí a náš poslední workshop. Chtěly jsme si vyrobit vlastní svíčku, bohužel jsme nestihly začátek, ale nelenily jsme, pekly se ve vlastní šťávě a vystály jsme si frontu na další kolečko. S Maiou jsme si vyrobily krásné svíčky s vůní černého rybízu a borůvky. Na vrch jsme je ozdobily třpytkami a slavnostně si přísahaly, že nás tento workshop natolik inspiroval, že budeme tento rok všechny spřízněné duše obdarovávat svíčkami (rodino těš se muhehe :)).

Voňavoučká svíčka už je doma na čestném místě ;-)

Nakonec jsme si vystály frontu na knížky, které zde byly se slevou, ale na jednu stranu jsem si říkala, že knížky, ač byly suprové, si dnes už skoro každý může koupit se slevou, když si pohlídá slevové dny. Sleva 20 % z prodejní ceny, opravdu? Suma sumárum z tohoto závratného bonusu ještě nikdo nezbohatl ;-). Ta fronta a vzduch na padnutí za to určitě nestál. Nakonec jsme se i MY probojovaly a vybraly si obě knížku "Hora mezi námi". Takže se určitě můžete těšit na společné čtení (smích).



A abych nezapomněla i my jsme si udělaly krásné fotky ve stánku Instagraf.

Fotky z Instagrafu. Maia a Aja spolu.

Děkujeme všem pořadatelům za povedený zážitek nabitý knihami a věříme, že mouchy budou do příštího roku pochytány, vybouchány a polapeny a my se zase sejdeme.

Žádné komentáře: