úterý 16. srpna 2016

Bylo nebylo...

Kdysi žila jedna princezna. Princezna z tohoto příběhu však nebydlela v zámku...

Přišla o domov i o rodinu a jejího království se zmocnila zlá královna, která víc, než co jiného toužila mít u nohou celý svět. Zlá královna zničila princezně život a zlomila jí srdce. Některým jiným princeznám by tolik zármutku a tak velká ztráta vzaly vůli i odvahu (…) A i když byla ještě dítě a domnívala se, že nemá žádné spojence, nikoho, kdo by v boji proti zlé královně stál na její straně, našla v sobě sílu, aby jí vzdorovala sama (…) Princezna mohla svůj zármutek změnit v zatrpklost, ale raději ji změnila ve vlídnost. Strach ji mohl ochromit, ale ona ho využila k posílení odvahy. Naučila se zlézat zdi, padat z výšek, aniž se přitom zranila, dokonale se maskovat a proběhnout lesem bez toho, že by po ní zůstaly jakékoli stopy. Naučila se, jak přežít, ale nikdy nepřipustila, aby svůj vlastní život povýšila nad životy druhých.“ 
(C.J. Redwine. Stínová královna, 146 – 149 s. )



Lorelei je korunní princezna, marduška a právoplatná královna Havraní říše. Už jen z důvodu toho, jak její titul zní, jsem si ji jako hlavní hrdinku zamilovala. Ale navíc také pro její nezdolnou povahu, odvahu postavit se svému největšímu strachu a za její dobré srdce. Srdce, které v retellingu pohádky o Sněhurce hraje obzvláště významnou roli.

Lorelei autorka vyobrazila jako velmi zdatnou bojovnici, mající spoustou užitečných vlastností. Až se zdála skoro nepřemožitelná. Jedinou „slabinou“ v jejím brnění je soucit se svými nejbližšími, strach z používání své magické přirozenosti a touha obětovat se pro druhé.

Všichni jistě dobře známe příběh o Sněhurce a zlé královně, přesto autorka dokázala do základního rámce vsunout řadu překvapivých nových detailů takovým způsobem, že jsem měla pocit, jako bych tento příběh četla úplně poprvé.

Nečekejte sladké řečičky, uklízení v malé chaloupce a sedm trpaslíků. Místo toho se můžete těšit na hnilobná jablka, kruté scény popsané do nejmenšího detailu a draky!

Kniha je označována jako Pro mládež, ale za její přečtení se nemusejí stydět ani dospělí. Pokud si tedy chcete oživit příběh Sněhurky v trochu netradičním a temnějším podání, rozhodně sáhněte po Stínové královně. Velkým plus je i zajímavá titulní strana, která láká čtenáře už zdálky, a vykreslená mapka uvnitř pevné vazby.

Vtipnou stránku a co mi často vykouzlilo úsměv na rtech, představovala zvolená jména hlavních hrdinů. Příběh má spád a čte se jedna báseň, až se čtenář dokáže ztratit v postavách a akcích, ale právě ta jména mi posloužila k tomu, abych se zhluboka nadechla a na chvíli děj zpracovala. Rozhodně se je nepokoušejte vyslovovat nahlas. Mohli byste totiž přijít o jazyk! Když jsem se poprvé v příběhu setkala s postavou Kola, jeho celé jméno vám neprozradím, musela jsem se nad scénou s představováním pousmát.

V závěru tedy zbývá ještě říci, že Stínová královna je temný příběh protkaný na každé stránce zrádnou magií, která si dere cestu skrz inkoust až do vaší podstaty s jediným cílem, polapit vaše srdce a připravit vás o svobodnou vůli. Na stránkách této knihy najdeme lásku, odvahu, ale i oběti, smrt a zkázu, kde výhled na šťastný konec se s ubývajícím počtem stránek zdá skoro nemožný.

Autorka vlila do klasické pohádky nový život, který svojí precizností detailů čtenáře tohoto žánru polapí.

Anotace:

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morcantu se Lorelein otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.

Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky. Lorelei, která po své matce zdědila magické schopnosti, poznává v mocichtivé maceše silnou soupeřku. Poté, co Irina krále zabije a zmocní se trůnu, Lorelei a jejímu bratrovi nezbývá než utéct a žít ve vyhnanství.

Žádné komentáře: