neděle 31. července 2016

Smečka/ A. Cremer

Andrea Cremer vytvořila zajímavou fantasy trilogii nazvanou Smečka. Kdo se domníval, že existuje málo literatury o vlkodlacích, ten může v klidu sáhnout třeba právě po této sérii. 

Smečka je o mladé generaci Ochránců neboli vlkodlaků. S rozdílem toho, že Ochránci nepotřebují k přeměně měsíc a navíc jsou jakýmsi slabým odvarem vlkodlaků. Nejde o prokletí vlka, nýbrž o dar, který má i jiné přednosti. Jako třeba to, že netrhají při proměně své oblečení na cáry. Hlavní hrdinkou je Calla, dívka s platynovými vlasy, která se narodila jako vůdkyně. Je zaslíbená Renierovi, vůdci druhé smečky a spolu mají vytvořit novou generaci. Záhy ale zjistí, že všechno není tak, jak jim jejich Strážci od narození vtloukali do hlavy. Do cesty se jí navíc připlete nenápadný mladík Shay, jenž nevykazuje typické známky člověka, především se vlků vůbec nebojí. Pohybuje se na hraně jejího světa s podivnou lehkostí, což Callu upoutá více, než by mělo. 

Bude se muset rozhodnout, zda následovat svůj osud, i když to znamená vzdát se svobody, nebo riskovat. A pro co vlastně? Pro lásku?

Tak takové jsou mé dojmy z této série. Hned od začátku bylo jasné, že se zde vytvoří romantický trojúhelník na pozadí staletí trvajícího konfliktu mezi různými bytostmi. Trojúhelník by mi ani tak nevadil, kdyby však nebyl doprovázen citovou nerozhodností Cally, za kterou by si zasloužila pár facek. 

I když musíme také chápat, že v knize jí je něco málo přes sedmnáct, takže se s tím dá asi počítat. Nicméně je zde vytvořen nový fantaskní svět s vlastními dějinami, zápletkami a tajemstvími, což je velice přitažlivé. Kniha vtáhne rychle do děje a je to ten typ oddechového čtení, který lze přečíst za jeden den. Akce je zde dost a tak si ani nestačíte uvědomit, že jste došli na poslední stranu a s chutí sáhnete po dalším díle. 

Série: Smečka
Žánr: Fantasy román
Rok vydání: 2011
Autorka: Andrea R. Cremer

Žádné komentáře: