pondělí 23. května 2016

Série Selekce/Kiera Cass



35 dívek bojujících o jednoho prince v národní televizi, ale také na dosud nezoraném poli srdce následníka trůnu. 

 

Na pozadí rebélie v zemi zvané Illea se uskutečňuje tradice zvaná Selekce. Princ Maxon si má vybrat svoji manželku a budoucí královnu z prostého lidu. Přihlášeno je na milion dívek, ale jen 35 jich projde dveřmi paláce. America Singerová je jednou z nich. Její přihlášení má však čistě praktický důvod. O prince jí vůbec nejde, nebo alespoň ne ze začátku. Přihlásila se, aby zajistila rodině pravidelnou finanční rentu a lepší způsob života. Selekce je totiž přínosem pro rodinu každé z dívek, a čím déle v ní zůstává, tím větší je odměna. America chtěla navíc utéct před tlakem její matky a zároveň před mužem, kterého miluje a jenž jí rozchodem zlomil srdce.

Princ Maxon se postupně s jednotlivými dívkami setkává a musí čas od času jednu vyloučit. America je pro něj vítanou změnou, neboť místo laciného koketování a upoutání jeho pozornosti se ho nesnaží nijak zaujmout a naopak je k němu upřímná. Nabídne mu svoji pomoc jako slib jejich nově vzrůstajícího přátelství, že když ji nechá v paláci ještě o něco déle, pomůže mu vybrat tu správnou. Pozici na to má výbornou, za oponou dámského salonu se toho totiž děje mnohem více, než princ tuší a každá dívka je vypočítavá. Sama America však zjišťuje, že si schůzky s princem užívá a že by snad mohlo přátelství přerůst v mnohem hlubší cit...

Selekce, Elita a První jsou knihy, které mají jednoduchý rámec příběhu takové reality show alá Princ hledá ženu. Okořeněno je to sice válkou s rebely, která je čtenáři předkládána tak, jak se o ní na vlastní kůži dozvídá America. Přesto zde byly trochu povědomé chvíle. Zdálo se mi, že částečně chce kniha zapůsobit jako například trilogie Hunger games. Illea je nový svět stvořený čtvrtou světovou válkou. Lidé jsou rozděleni do kast od první až po osmé a mají jasná pravidla, co se týká soužití s jinou třídou. Každá má stanovené profese, kterými se může uživit. Na druhou stranu boj o jednoho muže je docela zábavný. 

America mě z vlastního pohledu dokázala občas velice naštvat, ráda bych se dočkala více detailnějších popisů pro lepší představivost některých scén. Prolétla jsem všechny tři knihy jedním dechem a je to perfektní čtení na odreagování. Přesto i po přečtení mám takový zvláštní pocit, že mi v příběhu něco nutně chybělo a neukojilo všechna má očekávání, jakoby mě autorka o něco ochudila. Jako oddechové čtení je to však ideální! V nejbližších měsících by navíc mělo vyjít pokračování s názvem Dcera/ The Heir.

Žádné komentáře: