sobota 26. března 2016

Patricia Briggs - Mercedes Thompson series

"Přestože mě vlkodlaci vychovali, nejsem jednou z nich.
Nepodléhám fázím měsíce a v kojotí podobě, která je mou druhou přirozeností, 
vypadám jako kterýkoli jiný "canis latrans". Jizvy po brocích na mém zadku to dokazují."
(Patricia Briggs - Krevní pouto, s. 7)


POSLEDNÍ MĚSÍC a půl mě naprosto pohltil fiktivní svět Mercedes Thompsonové - hlavní hrdinky cyklu knížek od autorky Patricii Briggs. (www.patriciabriggs.com) 


              Nestává se mi často, aby mě něco tak uchvátilo a popravdě to byl můj první zážitek se žánrem Urban fantasy. Přesto jsem se hned zezačátku našla v příběhu. Sblížila jsem se bez větších problémů s postavami a užívala si jejich zážitky, intimní chvíle a emocionální výkyvy nálad. Za každou z nich se skrývá vlastní příběh. Děj je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky jménem Mercy, která vystudovala historii, živí se spravováním aut, je napůl indiánka a kožoměnec a vychovali ji vlkodlaci. Že je to nezvyklá kombinace? K tomu lze ještě přidat, že pracuje pro fae, jejím sousedem je vlkodlak a kamarádí s upírem.  

KNIHY jsou bohaté na detailní popisy ať už světa jako takového či psychiky a historie postav. Čtenář zde najde záživné akce, záhadná tajemství, lásku, mytologii nadpřirozených bytostí a artefakty, které se chovají divně a sledují hlavní hrdinku kamkoli se hne. 

          Série Mercedes (Mercy) Thompsonové se odehrává v novém světe, kde žijí nadpřirozené bytosti, jako jsou vlkodlaci, fae, upíři, čarodějky, kožoměnci a jiné. Cyklus obsahuje zatím devět knížek a jednu vedlejší plnou kratších povídek a vystřižených scén. Na tuto sérii navíc navazuje další s názvem Alfa a Omega. 

            Mercy je kožoměnec a automechanička, její otec byl indián a rodeový jezdec a její matka je běloška. Po otci zdědila schopnost kožoměnce, která spočívá v tom, že se dokáže změnit v kojota a vidí duchy. A stejně jako kojot i Mercy přináší do svého okolí chaos a změny. Její výchovy se ujal vlkodlak všech vlkodlaků a považuje ji jako součást své rodiny. Díky tomu získává od okolního světa jistou imunitu. Jinak by totiž, jako zbytek kožoměnců, velmi rychle zahynula.  


             Mercy si postupně buduje život v Tri-Cities a snaží se získat si, když už ne nic jiného, alespoň respekt od místní smečky vlkodlaků, kterou vede autoritativní alfa a její soused Adam. Když mu unesou dceru a nechají jej na pokraji všech sil zraněného, Mercy se rozhodne vstoupit do hry a pomoci. Protože vlkodlak nebo ne, to sousedská hlídka dělá.  

           V každé z knih musí hlavní hrdinka projít sérií zkoušek a nástrah, při kterých se ocitá na pokraji života. Je to ale nezbytné, jak podotkla sama autorka knih. Mercy to mentálně posiluje a buduje si tak určitý charakter. Toho si jako čtenáři všímáme nejvíce. Autorka sama se o postavách vyjadřuje tak, jako by měly vlastní život a nekontrolovatelně rostly s každou novou knihou. Svět je přitom velmi propracovaný a bohatý na detailní znaky. K jednotlivým postavám se dozvídáme něco více o nich a čtenář má tak pocit, jako by je znal velmi niterně. Nechybí vtipné narážky, spousta vzrušení, lov, zajímavá zápletka a šiřší dějová linie, která, jak fanoušci doufají, nikdy neskončí.  

             Poslední kniha vyšla 8. března 2016 a jmenuje se Fire Touched (Ohnivý dotyk). Českého překladu bychom se měli dočkat od vydavatelství Fanton Print na začátku června. 
K tomuto cyklu navíc vyšly tři grafické romány a kniha plná povídek z fiktivního světa Mercy Thompsonové. 

Tak směle do čtení! 



KDO JE KOD? CO JE CO?

Fae - víly a jiné nadpřirozené bytosti známé z pohádek a bájí, akorát se tak pohádkově úplně nechovají. Některé jsou dosti nebezpečné. Umí se maskovat a tak je člověk nemůže identifikovat. Jejich svět se nazývá Pod Kopcem a v něm je možné téměř vše, je to zdroj jejich moci. V jejich čele stojí Šedí páni. 

Vlkodlaci - Nejstarší z nich je Bran Cornick, také zvaný jako Marrok. Bard, cestovatel a alfa všech vlkodlaků sídlí v Aspen Creeku v Minnesotě. Jeho stáří není známé. Jeho synové jsou Samuel a Charles Cornick. Mercedes Thompsonovou vychoval a považuje ji za součást rodiny. 

Upíři - bytosti noci, kterým vládne v Tri Cities Marsillie aka Královna zatracených (pojmenováno podle stejnojmenného filmu). Svoji existenci stále drží v tajnosti. 

Kožoměnec - Mercedes Thompsonová je díky svým předkům schopna měnit svoji podobu v kojota. Její otec byl indián a rodeový jezdec zvaný jako Joe Starý Kojot. Matka je běloška. Jakmile se Mercy začala jako malé dítě měnit v kojota, matka neschopna si s její morfózou pomoci odvedla ji k Marrokovi na výchovu.  

Žádné komentáře: