pátek 26. ledna 2018

První měsíc ve znamení kronik

Kyborgská mechanička zachraňuje situaci


Název série: Měsíční kroniky
Počet knih: 4 (Cinder, Scarlet, Cress, Winter)
Bylo, nebylo... kdesi v daleké budoucnosti na planetě Zemi mladičká Cinder otročila pro svoji macechu a dvě nevlastní sestry. Nejlepší kamarádku a zpovědníka jí dělala androidka Iko a obě dvě toužily po něčem, co nemohly mít. Cinder po svobodě a Iko zase po tom být z masa a krve...


Měsíční kroniky (Lunar Chronicles) je svazek čtyř hlavních knih a dvou doprovodných povídkových knih. Řadí se žánrově mezi Young Adult fantasy, což byl první důvod, proč jsem váhala s jejich přečtením. Druhým byl obrovský boom, který jsem okolo nich zaznamenala. Nevím, jak vy, ale mě často od čtení odrazuje právě to, jak se o tom všude mluví. A ještě více se mi nechce psát o něčem, o čem píše každý. Takže jsem se rozhodla počkat, dokud nevyjde i poslední kniha - Winter. A jsem moc ráda, že jsem tak učinila. Protože, nejen, že mě série velice překvapila a téměř ihned jsem se do ní nadchla, ale navíc nemusím čekat na to, jak to dopadne a mohu číst plynule dál. Celá série se dala přečíst za měsíc.

Počet dní musíte brát s rezervou, mezitím jsem chodila do práce, věnovala se jiným věcem a hodně času mi zabírala i rodinka. I tak si ale myslím, že to číslo v poměru počtu stran je velmi obdivuhodné. Sérii jsem četla skoro jedním dechem a jelikož je první dojem důležitý, Cinder byla velikým překvapením a asi se mi líbila nejvíce.

Tento futuristický příběh začíná zdánlivě tak jako každá jiná pohádka. Pohádka o Popelce. Až na to, že tato Popelka (Cinder) je kyborg, napůl člověk a napůl stroj, přesněji řečeno ze 36 procent stroj. A také na ni šťastný konec jen tak nečeká. Musí si ho vydobýt. Byla jsem zvědavá jak autorka tradiční pohádku takto přeměnila. Po té, co jsem si přečetla anotaci, první moje myšlenka byla: "tohle snad raději přeskočím" a moc velký dojem jsem z této knihy neměla. Trvalo mi dlouho než se mi náhodou dostala do ruky. I tak jsem nad knihou otálela a víte co? Velká chyba!

Cinder je velice charismatická postava a když si odmyslíte její technické nedostatky, je vcelku zajímavá hlavně svojí historií a genetikou. Také je tvrdohlavá a nebojácná a ač se to zpočátku nezdá, velice odvážná. Je často terčem posměchů, ale to jí nezastaví, ba naopak dodá novou energii. Je schopná se s úšklebky ostatních vyrovnat a pud sebezáchovy u ní jede na plné obrátky.


Hlavní  zápornou postavou této knihy a vlastně i celé série je měsíční královna Levana - krutá a tyranská panovnice, která vládne svým poddaným železnou rukou a pouze jejich strach vůči ní z nich dělá otroky. Královna Levana je pravá zlá královna, nadpozemsky krásná, do sebe zahleděná, toužící po moci nejen měsíce, ale také Země.

Cinder jí stojí v cestě a prakticky ze dne na den se stává uprchlíkem a hledanou kriminálnicí. Nad Zemí a Měsícem se stahují mračna a schyluje se k válce, válce, které padnou za oběť miliony lidí.

Zemi navíc sužuje smrtelná nákaza Letumóza, na kterou není lék. Vyřešení téhle situace se zdá být na míle daleko a v tom všem zmatku se mladičká Cinder snaží o nemožné. Může jedna dívka změnit svůj osud a k tomu osud všech lidí a co by to bylo za pohádku o Popelce, kdyby se nezamilovala?

Příběh jako z pohádky, nebo ne? Ač zde najdeme Popelku, macechu, dvě sestry a hříšně krásného prince, tento příběh má od šťastného konce velmi daleko. Místo toho se totiž jedná o boj o přežití a vydobytí si svého místa hned na dvou planetách. Hlavním námětem však zůstává boj dobra se zlem.

Žánrový mix

Hlavním důvodem toho, proč se série řadí do YA fantasy, je nejspíše mladý věk postav. Některé ještě nedospělé. Cinder je pouhých šestnáct let. Dalším bude také zakomponovaný pohádkový motiv. Knihy se jmenují podle svých představitelek - Cinder (Popelka), Scarlet (Červená karkulka), Cress (Rapunzel) a Winter (Sněhurka). Nenechte se ale zmýlit, rozhodně nejde o klasické podání pohádek, vlastně jsou dost pokroucené a velice moderní.


Příběh se totiž odehrává ve světě, kde jsou kyborgové (napůl lidé a napůl stroje), androidi, Měsíčňané (pocházející z Měsíce a disponující nadpřirozenými schopnostmi) a spousty dalších odlišností. Přesto je velice zajímavé nacházet v tak moderním příběhu motivy lidových pohádek. Takže knihy, co se žánru týká, by mohly být řazeny do YA sci-fi fantasy s pohádkově romantickým motivem. To je ale mix!

Příběh Cinder je první a také zastřešující pro celou sérii. Ostatní postavy a jejjich osudy se na Cinder nabalují. Co ona započala, ostatní rozvíjejí a příběh se tak rozrůstá o postavy a rozpíná se do širého vesmíru. Cinder ale přesto přestavuje až do poslední knihy ten opěrný bod, základní kámen, který je zastřešující.

Brilantně prokreslené postavy

Co stojí jistě za vypíchnutí u knih Marissy Meyerové jsou brilantně prokreslené postavy. První kniha jich obsahuje hned několik a v každé další se nabalují na sebe. Přesto každá ta postava je psychologicky prokreslená, dialogy mezi nimi jsou originální a jiskření mezi postavami živé. Popis prostředí a scén je detailně propracovaný. Knihy se čtou velice rychle a nenechte se zmýlit počtem stran. Velmi rychle Vás příběh vtáhne dovnitř a nepustí. Musíte o něm přemítat cestou do práce či do školy a i ve snech se Vám budou zjevovat měsíční lidé a androidi. Marissa prostě jako autorka umí zaujmout. 

Cinder a princ Kai jsou jako dvojice celkem nesmělí, každý žije v jiném světě a když jsou spolu, mohou být konečně sami sebou. Cinder má obrovské srdce a ač na ni bylo spácháno různé bezpráví, dokáže si uchovat zdravý rozum a soucit s ostatními. Kai je prostě celebrita, která oplývá i trochou skromnosti a touhou po vlastní svobodě. 

Za zmínku rozhodně stojí vedlejší postava androidí pomocnice Iko. Tu jsem si zamilovala snad nejvíce! Iko je úžasná robotická kamarádka Cinder. Její smysl pro humor a smyslové rozhraní, které se tak trochu vymyká standardním vybavením androidů, je zajímavou složkou. A jako android se nebojí říct věci na plnou "pusu", vlastně tak trochu postrádá komunikační filtr, i v tu nejnevhodnější dobu.

Obálky stojí za pohled i v originále




Zaujala Vás tato série? 




Žádné komentáře: