úterý 27. června 2017

In vino veritas. Ve víně je pravda, ale také láska

S vínem v krvi jde vše tak nějak ...snadněji


Toho je živoucím důkazem Pippa a Jensen, kteří s partou přátel vyrážejí na dva týdny dovolené, při které poteče víno proudem. Ani netuší, že se jedná o jednu velkou dohazovací akci. Přitom je šestice kamarádů uzavřena ve své dvoutýdenní bublině a tak nezbývá nic jiného, než si užít společně strávený čas do sytosti. Ale co když na cestě potkáte přízraky minulosti a vypořádáte se s nimi jen tak, že se znovu zamilujete?


Přiznám se, že patřím k fanouškům série Božský a tuhle novinku jsem prostě musela mít a musím říci, že mě nezklamala. Ba naopak, zakončení bylo prostě...nu, božské.

Autorské duo píšící pod pseudonymem Christina Lauren snad nemusím více představovat. Přečíst jste si mohli například recenzi na knihu Vášnivý lhář

Jejich prvotním počinem je však erotikou nabitá série "Božský". Kde jsme mohli sledovat vývoj několika párů. Každý si prochází rozdílnými problémy a nazírá na sex trochu jinak. Chloe a Bennett jsou oba dominantní a panovační a jejich vztah je o to více dynamický. Sára a Max jsou zase celebrity ze stránek časopisů a bulvárů a musejí si dávat pozor na své soukromí. Problém je v tom, že oni dva mají tak trochu zálibu v exhibicionismu. Will a Hanna jsou takový klasický páreček. Hanna milovala Willa už v době, kdy se kamarádil s jejím starším bráchou Jensenem. Ale až v dospělosti si k sobě našli konečně cestu. A pak je tu Niall s Ruby a její praštěná kamarádka Pippa. Vidíte ten vzorec? Deset přátel - dva single = dohazovací akce. 

Tak o tom přesně je kniha Božský, kterou vydalo nakladatelství Jota. O dvou nových postavách, kterým se kamarádi až moc míchají do milostného života. Knihu jsem přečetla skoro na jeden nádech a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Je to perfektní pomyslná tečka za tak rozmanitými a úžasnými příběhy. Číst ještě jednou a naposledy o oblíbených postavách a jejich životech po několika letech a s novými starostmi bylo prostě geniální. 

Příběh je vyprávěn ze dvou úhlů pohledu. Kapitoly jsou vždy nadepsány podle toho, očima koho se právě díváme. Všimla jsem si například i toho, že font písma je jiný. Když je kapitola podle Pippy, její stránky jsou více ženské, písmenka s více kudrlinkami, kdežto u Jensena je font písma přímočarý a drsný.

Tak nějak by seděl popis i na hlavní postavy. Pippa je nepředvídatelná, okouzlující ve své upřímnosti a střeštěnosti. Jensen je naopak uhlazený, puntičkář a perfekcionista. Dva dokonalé protipóly, které jsou nuceni strávit čas spolu. Jak to asi může dopadnout? Aby vše ale nebylo jen růžové, sbližování Jensena a Pippy nejde úplně plynule. Jak to tak na začátcích bývá, oba si nejprve musí projít řádkou trapasů a ponížení, jo a také nějakých těch úletů.

Kniha se čte skoro sama, je záživná a vtipná. Pippa dokáže obstarat veškerou zábavu a nejednou jsem se při čtení nahlas rozesmála. Zároveň je zde patrný elektrický náboj mezi dvěma hrdiny a to, jak se s ním vypořádají, je velice realistické a nijak nadsazené. Líbí se mi, že v tomto případě jde erotická stránka trochu stranou a nabízí se nám tu pohled hlavně na tu romantickou linku a její postupný vývoj.

Zároveň se čtenář setkává se starými známými a pokud jste nečetli předchozí knihy ze série, může být počet postav a jejich propletenost ze začátku dosti matoucí. Fanoušek série se však může těšit na jakési zakončení celé řady, které snad zodpoví jeho mnohé otázky.

Kniha Božský je prostě takové typické letní čtení o románku, který přeroste v něco více. Je to kniha romantická, ale u které se také zasmějete. Rozhodně doporučuji jako oddechové čtení na cesty či někam na deku na pláž. Trochu Vás pobaví a zároveň i rozpálí.


Žádné komentáře: