úterý 30. ledna 2018

Naslouchač. Dívka, která dokáže změnit osud marginalizovaného národa

"Byl to dechberoucí pohled. V tu chvíli jsem litovala, že na světě neexistuje nic, co by tuto vzpomínku uchovalo. Očima jsem nenasytně hltala stovky svící zářících v pozlacených stojanech. Sál byl rozlehlý, že jsem stěží viděla, kde začíná a kde končí. Stěny zdobily obrazy namalované dávnými umělci. Strop se klenul vysoko nad kamennou podlahou. Sluhové v pestrých oblecích v barvách města pobíhali mezi hosty a nabízeli likéry ve zdobených stiklách. Ženy byly zahaleny do těch nejkrásnějších rochií, jaké jsem kdy viděla. Jemná látka se kolem nich ovíjela ve změti složitých záhybů a zvýrazňovala jejich křivky (...)."

(úvodní slovo)




Kniha Naslouchač z pera Petry Stehlíkové vypráví o rozdělení světa na dvě části. Jedná část planety je obyvatelná a druhá je zamořena jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání sklenitový štít vytvořený ze stejnojmenného nerostu obsahující obrovské množství energie, kterou umí usměrnit jen národ Sklenařů.

Kdo jsou Sklenaři?

Sklenáři jsou unikátní národ, který za svou výjimečnost, ale platí krutou daň! Jako odborníci na sklenit musejí žit v téměř středověkých podmínkách, protože nerost sklenitu nedokáže koexistovat vedle technických vymožeností jako je elektřina. A ač je sklenit výborný na ochranu životního prostředí pro Sklenaře je osudným. Všem kdo se se sklenitem pracují způsobuje znetvoření a nemoci. Proto jsou Sklenaři zotročeni lidmi z nížin, kteří se jich bojí. Musí nosit hábity, které halí celé jejich tělo, aby nebylo vidět jejich znetvoření.


Do tohohle zmatku přichází Ilan, která se narodila bez deformací. Ale jelikož je dívka, a ty končí jako konkubíny v norách a nemají dlouhou životnost vlivem zacházení, zapře její matka její skutečné pohlaví a vydává ji za chlapce. V útlém dětství se u ní projeví dar - naslouchače, slyší promlouvat sklenit. 

Dar Ilan je natolik výjimečný, že se stává nejmladším brusičem všech dob. Posléze si ji vybere kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, která  má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory ze zamořeného území. 

Ilan se snaží chránit své tajemství. Mnohdy to není lehký úkol. Postupně se s muži sbližuje a odhaluje pravdu, která je sklenářům utajena po celé generace. 

Možná se ptáte, jak je možné, že se Ilan mohla vydávat za chlapce. Jednoduše, jak už jsem psala výšše - sklenaři chodili kvůli zohavení zahaleni v hábitu s koženou maskou. Nikoho by tedy nenapadlo, že se pod maskou skrývá místo chlapce děvče. Autorka opravdu vše domyslela do detailů.

Petra Stehlíková vytvořila příběh plný propracovaných detailů. Děj plyne svižně. Knížku je radost číst a dokáže i pobavit. Autorce se povedlo do takto složitého tématu zařadit i vtipné pasáže, rozhodně ji nechybí smysl pro humor. Tyto pasáže působily uceleně a rozhodně nebyly kostrbaté, skvěle zapadaly do celého konceptu. Na první pohled by se mohlo zdát, že Naslouchač působí jako klasická Young Adult dystopie. Ale ona nabízí víc, daleko víc. Stehlíková si dala velice záležet na historii vytvořeného světa i na historii jednotlivých národů, hlavně tedy na údělu a popisu Sklenařů. Nelehký úděl jejich žití postupně odkrývá a dodává další střípky příběhu, do tak už fascinující skládačky. Příběh získává postupným dávkováním historie, zápletek, děje a charakteristických vlastností postav jasnější obrysy, až se před čtenářem rozprostře jako mapa, ve které se musí naučit číst.


S historickým popisem je spojen i jeden "asi" nemilý fakt. Stehlíková prozradila v knize, že se děj odehrává na Uralu. Četnou část názvosloví si propůjčila z rumunštiny, ovšem byli to právě Rumuni a Rumunsko, které se pro mě stalo nepředstavitelným. Ač jsem sama Rumunsko navštívila (a možná právě proto) nedokázala jsem se ztotožnit a představit si sklenaře a příběh Naslouchače zrovna zde. Myslím, že tento počin zasadit příběh do reálného prostoru, byť o x-stovek let jinde, byl přešlapem. Vše by bylo uvěřitelné, kdyby byl svět zcela imaginární a národy byly vymyšlené. Oblast Rumunska podkopává důvěryhodnost a občas sklouzává vlivem "známosti" krajiny k parodii (asi ano, tak bych to nazvala). Až budete knihu číst, tak se nad zmínkami o Rumunech nepozastavujte a nevnímejte je, vše vám pak bude připadat více fantaskní.

Jako celek Naslouchač působí výborným dojmem. Začíná jako pohádka a končí jako promyšlený ucelený fantaskně dystopický román. Rozhodně lze dílo srovnat se zahraničními velikány žánru dystopie. V celé sérii je počítáno se 3 knihami. Autorka se na konci pojistila otevřeným koncem, která se stalo lákadlem na další pokračování. Často se zde vrstvily motivy, příběhy a linie. Pro čtenáře je to ze začátku matoucí a složité na orientaci, ale po nalezení správné pozice na čtení a s trochou čtenářských znalostí jistě přijdete příběhu na chuť po pár větách, jako já.

Na knize se mi velice líbila dospělácky uvažující Illan. I když se jedná o inspiraci populárními zahraničními sériemi o nepříliš radostné budoucnosti lidstva z roku 2346 příběh dostává 4 hvězdičky.


PS: Dneska si jdu konečně koupit druhý díl.

Žádné komentáře: